ROBERT SABO, SEKRETAR REGIONALNOG CENTRA ZA TALENTE U ZRENjANINU

Pupinova spomen soba, računarska učionica, biblioteka

Regionalni centar za talente, koji je privremeno u Pupinovoj ulici, preseliće se uskoro u Pupinovu kuću, koja se nalazi u naselju Mala Amerika. U Godini Pupina, skrenuta je pažnja na ovaj objekat koji je do tada bio u senci. O tome je za naš list govorio Robert Sabo, sekretar Centra i koordinator projekta obnove Pupinove kuće.
– Nakon što je proglašen za počasnog građanina Velikog Bečkereka, 1921. godine, Mihajlo Pupin Idvorski sledeće godine kupuje kuću u naselju Mala Amerika na adresi Kej 2. Oktobra 9. Po naučnikovoj želji, ova kuća trebala je jednog dana da bude učenička i studentska čitaonica. Njena obnova je u toku.
Ko pomaže?
– Grad Zrenjanin je 2014. godine proglasio godinom Mihajla Pupina i nizom aktivnosti obeležio 160 godina od rođenja ovog velikog naučnika. Tada je i pokrenuta ideja da rekonstrukcijom ovog objekta naš grad dobije reprezentativno zdanje koje će imati turistički i edukativni karakter. Urađeno je idejno rešenje, a ubrzo nakon toga i glavni projekat rekonstrukcije. Do sada je obnovljen deo krova. Dosadašnje aktivnosti finansijski su pomogli grad Zrenjanin, NIS kroz projekat „Zajednici zajedno”, kao i naš proslavljeni operski pevač Željko Lučić koji je održao dobrotvorni koncert u našem gradu.
Kako će izgledati Pupinova kuća posle obnove?
– Mora se naglasiti da je projekat rađen po strogim propisima Zavoda za zaštitu spomenika, jer je objekat pod zaštitom. Prdviđeno je da se na 400 kvadratnih metara ove zgrade na jednom mestu nađu Pupinova spomen soba sa suvenirnicom kao i prostorije Regionalnog centra za talente. Od sadržaja neophodnih za rad Centra tu će biti multimedijalna sala, računarska učionica i biblioteka. Naravno, ovi sadržaji bili bi na raspolaganju i sličnim udruženjima koja se bave promocijom nauke.
Društvene mreže su doprinele da vest o obnovi Pupinove kuće stigne i do Amerike…
– Profesor dr Mihajlo Bajić, nekadašnji profesor i dekan Medicinskog fakulteta koji već 15 godina živi u Bostonu, donirao nam je svoju biblioteku sa oko 2000 naslova, kao i police, ormane, slike i svoj radni sto. Moja je želja da u narednom periodu objavite jednu priču o profesoru Bajiću jer je ovde malo prostora da bi se objasnili svi njegovi motivi za ovu vrednu donaciju. Poklon – teleskop, stigao je od Udruženja „Inervil”, a ovih dana nam stiže i računarska oprema. Sva ova oprema i knjige sada se nalaze u našim privremenim prostorijama u Zrenjaninskoj gimnaziji, kojoj takođe dugujemo zahvalnost.
Od koga još očekujete podršku i sredstva?
– Grad Zrenjanin je naša najveća podrška, ali se naravno ne oslanjamo samo na nju. Redovno apliciramo kod svih relevantnih fondova kako bismo obezbedili sredstva za rad Centra za talente. Za kompletnu rekonstrukciju Pupinove kuće potrebno je oko 100.000 evra, a do sada je obezbeđeno svega 5 odsto, što smo iskoristili da simbolično započnemo radove. Obratićemo se za pomoć međunarodnim fondovima gde će nam podrška biti Grad Zrenjanin, ali svakako sada više očekujemo i od pokrajinskih fondova do kojih u prethodnom periodu nismo mogli da dođemo. Za Zrenjanin će biti značajan ovakav centar za promociju nauke, i u spomen velikom naučniku Mihajlu Pupinu.
Branka Jajić