RUKOTVORINE OD VUNE PONOS UDRUŽENJA ŽENA „BANATSKO JAGNJE” IZ BOKE

Daruju bebe i monahe

Stanovnice Boke okupljene u Udruženju žena „Banatsko jagnje” stvaralaštvom i aktivnostima na najbolji način predstavljaju selo i doprinose afirmaciji Opštine Sečanj. Prema rečima Marije Večanski, predsednice, najveću pažnju posvećuju preradi vune, budući da je ovaj kraj poznat kao ovčarski.
Lane su počele da se bave i pustovanjem, odnosno filcanjem vune što je najstariji način upredanje vlakana. Svake godine, 12. marta, organizuju i takmičenje u štrikanju.
Osim što svoje vunene ručne radove izlažu, žene iz Udruženja „Banatsko jagnje” ih, sprovodeći dve vrlo plemenite akcije, i poklanjaju.
– Svakog novembra, na katolički praznik Dan Svete Elizabete, sve bebe rođene u Boki od novembra prethodne godine darujemo vunenim jorganom, džemperom, šalom i kapom. Sada je poklon paket dobila 21 beba. Već treću godinu u tu akciju se uključuju udruženja žena iz Jarkovca, Elemira i Neuzine. Takođe, svakog 4. decembra, na Vavedenje, posetimo neki od manastira i monasima darujemo vunene prsluke. Do sada smo obišle manastir Svete Melanije, Slanci i Malo Središte. Nameravamo da se orijentišemo na manastire u Banatu, kao i na naše manastire u Rumuniji – kaže Marija Večanski.
Uz podršku Turističke organizacije Sečnja, Udruženje žena „Banatsko jagnje” u Boki okuplja proizvođače mleka i sira i omogućuje im da promovišu svoje proizvode. Najbolju potvrdu za dobru organizaciju „Sirijade” naša sagovornica i njene saradnice dobile su time što su svake godine počasne gošće na Međunarodnom festivalu sira u Beogradu.
Marljive Bokinke učestvuju na sajmovima i izložbama hrane u Beogradu, Novom Sadu, ali se rado odazivaju pozivima da svoje umeće pokažu i na lokalnim manifestacijama. Na tim događajima predstavljaju se rukotvorinama od vune, ali i jagnjećim prženim paprikašem, knedlama sa sirom i salenjacima.
Naša sagovornica otvoreno govori i o besparici, najčešćem problemu većine sličnih udruženja, aktiva i asocijacija.
– Za učešće na sajmovima, izložbama plaća se kotizacija, tu su i putni troškovi. Imamo i pomoć od Mesne zajednice, lokalne samouprave, podršku Turističke organizacije Sečnja. Poput udruženja iz Šida i Pećinaca predlažemo da se aktivnosti udruženja boduju, da se na taj način raspoređuju sredstva koja u to ime obezbeđuje Pokrajine. Time bi sve bilo pravednije, podršku bi dobijala samo ona udruženja koja to i zaslužuju – rekla je Marija Večanski.

  • BANATSKI ĆILIM
    Zajedno sa Pančevkama iz „Eko Tamiša”, članice Udruženja „Banatsko jagnje” dogovara izradu banatskog ćilima.
    – To što ima Pirot, Stapar, po čemu su prepoznatljivi, želimo da napravimo i mi u Boki – veli Marija Večanski

B. Škrbić