„RUSANDA” JE  NEKADA IMALA ISTURENO ODELJENJE ZA REHABILITACIJU U ZRENJANINU

Neizvesno ponovno otvaranje službe u gradu
Naša čitateljka Desanka Jaćimović pre nekog vremena slomila je ruku, zbog čega je iz Perleza, gde živi, danima morala da putuje u Melence u Banju „Rusanda”, gde je jedino mogla da dobije terapiju. Troškovi prevoza, truckanje trasom dugačkom stotinjak kilometara dnevno sa polomljenom rukom, neki su od razloga zbog čega je ona našoj redakciji, ali i nadležnima postavila pitanje – zbog čega ne postoji fizioterapeutska služba u gradu?
Usluge fizijatra jesu specijalističke usluge i u nadležnosti su specijalizovanih ustanova, tako da ih ne pokriva primarna zdravstvena zaštita. Jedina specijalna bolnica za rehabilitaciju u Srednjobanatskom okrugu jeste Banja „Rusanda” u Melencima, u kojoj se sprovodi medicinska rehabilitacija koja omogućava da onesposobljena osoba postigne što veći stepen samostalnosti u aktivnostima svakodnevnog života. Ove usluge nekada su bile dostupne u gradu dok je „Rusanda” imala svoje odeljenje u suterenu Doma zdravlja „Dr Boško Vrebalov”, međutim ono je zatvoreno pre desetak godina.
– Tamo smo bili na osnovu dogovora, bilo je to uslužno korišćenje prostorija i jednog trenutka se moralo prekinuti zbog neadekvatnih uslova, a takođe i zbog toga što su, po mojim saznanjima, u Domu zdravlja tražili te prostorije nazad zbog premeštanja hitne pomoći koja je tada bila u adaptaciji – objašnjava dr Marija Garić, pomoćnica direktora Specijalne bolnice „Rusanda”. Dodaje da ta služba ni organizaciono nije mogla da opstane, jer je deo kadra i aparata koji se nalazio u isturenom odeljenju morao biti vraćen u „Rusandu”, a i zbog nedostatka finansija. Osim toga, u Zrenjaninu nije mogla biti obezbeđena ni primena blata, što su pacijenti tražili.
– Tadašnje rukovodstvo je odlučilo da zbog svega toga vrati osoblje i aparaturu u matičnu kuću. To su moja saznanja, mada nigde nisam uspela da pronađem dokument o tome u našoj arhivi. Znam da je prethodna direktorka bila u pregovorima za neke prostorije koje je „Rusanda” trebalo da renovira, međutim za to nije bilo mogućnosti zbog načina kompletnog finansiranja naše Bolnice. Trebalo je da uložimo sredstva, adaptiramo neki objekat i da opet odvojimo deo opreme, za šta nismo imali novca – navodi dr Garić.
Ona objašnjava da je takođe postojao i dogovor o poslovnoj saradnji Banje „Rusanda” sa Opštom bolnicom „Đorđe Joanović”.
– Imali smo tamo jednu ambulantu, međutim i to smo na duži period stavili ad akta, jer, osim pregleda, nismo mogli da obavljamo kompletnu terapiju. Zato smo privremeno obustavili preglede, ali nismo odustali od dugoročnog plana da obnovimo saradnju – kaže dr Marija Garić.
Ona dodaje da Specijalna bolnica ne može sama da adaptira prostorije u gradu, te da se u narednom periodu ne može očekivati da fizijatrijska služba profunkcioniše i u Zrenjaninu, bez podrške Grada, resornog Pokrajinskog sekretarijata i Ministarstva.
M. Maričić