SALA U MIHAJLOVU JOŠ UVEK ZAKATANČENA, ĐACI NAVIKLI DA FIZIČKO RADE U HOLU

I dalje bez upotrebne dozvole

Sredinom novembra navršiće se pet godina otkako je svečano otvorena fiskulturna sala OŠ „Sonja Marinković” u Mihajlovu. Isto toliko vremena ovaj objekat prazan čeka upotrebnu dozvolu.
U protekle dve godine na sali su (posredstvom javnih nabavki) otklonjeni neki nedostaci, poručuju iz mihajlovačke škole. Stubovi su tretirani zaštitnim premazom protiv požara, dodate su ručke na prozore (koje zbog greške prethodnog izvođača ranije nisu postavljene), priključen je hidrant preko aparata za pojačavanje pritiska i sala je priključena na struju.
Prema rečima Jelene Jenovai, direktorke škole, objekat je trenutno u postupku ozakonjenja, a putem legalizacije doći će se do upotrebne dozvole.
– Na ovaj način proveriće se da li je sve urađeno u skladu sa dokumentacijom i uputiće na propuste koji treba da se isprave kako bismo dobili saglasnost svih stručnih službi. Oni će, između ostalog, ispitati instalacije, grejna tela, izvršiti ateste i utvrditi da li sala može da dobije protivpožarnu saglasnost – objašnjava Jenovai.
Dodaje da se u međuvremenu promenio i zakon, pa procedura za dobijanje dozvole nije jednostavna.
–Treba uskladiti mnogo stvari. Nadam se da ćemo što pre moći da koristimo salu. Meni kao odgovornom licu deluje da sada nema nepravilnosti, ali to treba da utvrde stručnjaci – kaže direktorka.
Kada je lepo vreme, objašnjava naša sagovornica, učenici tokom časova fizičkog vaspitanja koriste sportski teren koji se nalazi u dvorištu. U toku zime prelaze u veliki školski hol, a pošto je broj učenika opao, ovaj prostor može sve da ih primi, primećuje direktorka.
– U Mihajlovu imamo salu od 1.000 kvadrata koja će raditi čim dobije upotrebnu dozvolu. A šta je sa učenicima u našoj školi u Zrenjaninu koji više od 20 godina fizičko rade u memljivoj učionici od 50 kvadrata? Trebalo bi više pažnje obratiti i na škole čiji učenici godinama nemaju gde da rade fizičko, a rešenje nije blizu – ističe Jenovai.
Podsetimo, salu u Mihajlovu su novembra 2016. godine otvorili Vladimir Batez, pokrajinski sekretar za sport i omladinu, Erne Tot, predsednik Saveta MZ „Mihajlovo” uz prisustvo gradskih zvaničnika. Kako su pre dve godine za naš list objasnili iz Odeljenja za privredu Gradske uprave, tokom 2018. godine Komisija za tehnički pregled dala je negativan nalaz mihajlovačkoj sali jer ona nije bila izgrađena u skladu sa tehničkom dokumentacijom. Zbog toga nije mogao da se podnese zahtev za upotrebnu dozvolu. Na hali su potom izvedeni završni radovi, a u jesen 2019. u toku je bio novi tehnički pregled objekta, kazali su tada iz Odeljenja za privredu.
Šta je u međuvremenu postignuto po pitanju pribavljanja upotrebne dozvole i kada će deca moći konačno da koriste fiskulturnu salu – od predstavnika ovog odeljenja nismo mogli da saznamo. Uputili su nas na pomoćnicu gradonačelnika.

J. Šormaz