SAMPOZAPOŠLJAVANJEM OSTVARILA STUDENTSKI SAN

Verujte u sebe i svoju ideju

Odluka o otvaranju privatne ordinacije nije doneta preko noći. Još od studentskih dana sam želela da radim u savremeno opremljenoj i prostorno prijatnoj ordinaciji i da se bavim pretežno privatnom praksom. Uz malo sreće i truda u pravo vreme, sve se realizovalo.
Pre otvaranja ordinacije sam radila u Domu zdravlja u Zrenjaninu gde sam završila pripravnički staž – kaže Zrenjaninka Danica Simonović, doktor stomatologije i preduzetnik („Medident tim”). Ordinacija se nalazi u Zrenjaninu, u ulici Save Tekelije 44 i pruža usluge iz svih oblasti savremene stomatološke prakse.
Svoj studentski san naša mlada sugrađanka ostvarila je zahvaljujući i programu Nacionalne službe za zapošljavanje – Filijala Zrenjanin. Novac koji je dobila za samozapošljavanje, 250.000 dinara, ulaže u svakomesečnu isplatu poreza i doprinosa.
– Obuka za samozapošljavanje je protekla sajno. Imala sam sreću da sam pripadala grupi koja je prisustvovala seriji predavanja koje je organizovala zrenjaninska filijala Nacionalne službe za zapošljavanje u saradnji sa Rumunijom po programu „Posao bez granica” (Business Without Borders). Stekla sam nova poznanstva i povezala se sa mladim i ambicioznim preduzetnicima. Zahvaljujem našim sjajnim predavačima koji su strpljivo i pažljivo radili sa nama, a takođe nas uveli teoretski i praktično u preduzetništvo – kaže dr Simonović i dodaje da je praktično znanje o privatnom biznisu stekla upravo na obuci – od toga kako da napravi biznis plan, do otvaranja računa i prijavljivanja Agenciji za privredne registre…
Poruka dr Simonović budućim preduzetnicima jeste da veruju u sebe i svoju ideju, rade na edukaciji i usavršavanju: – Povežite se i sarađujte sa vrhunskim stručnjacima iz vaše oblasti, a pre svega sa dobrim ljudima.
– U mom poslu se ne praštaju velike pauze i zaista se trudimo, kako moje kolege tako i ja, da se svakodnevno usavršavamo: stručno, praktično i naučno te nije bilo nikakve dileme o odlaganju otvaranja, a do sada, ni o odustajanju. Poslovanje će u budućnosti obavljati kao i do sada, poštujući epidemijske mere, upotrebom posebne zaštitne opreme, radom na zakazivanje, popunjavanjem upitnika vezano za kovid 19, kao i upitnika o opštem zdravstvenom stanju pacijenata – rekla nam je dr Danica Simonović.

  • ZDRAVA KONKURENCIJA
    – Prilikom pisanja biznis plana valja imati na umu da on ne daje apsolutno precizne podatke jer uvek mogu postojati različiti spoljašnji faktori koji, manje ili više, mogu da utiču na poslovanje. Ispitivanje tržišta je veoma bitno. Analiziranje prednosti i mana konkurenata vam govori na čemu treba da radite i šta treba unaprediti kako biste se poslovno istakli ili približili najboljima. To zovem zdrava konkurencija. Važno je izračunati troškove i očekivane prihode jer jedino tako možete dobiti korisnu informaciju, a to je koliko je vaša poslovna ideja unosna – kaže dr Danica Simonović.

M. Bečejac