Saobraćajni haos u gradu!

Piše: Dalibor Bubnjević

Zrenjanin je podeljeni grad! Tome nije doprinela priroda ili pak neka viša sila. Ključni krivci su ljudi. Na kom primeru se na najbolji način očitava navedena podvojenost? Možda ću vas iznenaditi, ali odgovor je veoma jednostavan – u saobraćaju.
Ključni problem je u infrastrukturi. Zatvaranje za saobraćaj prostora ispred gradske kuće doprinelo je udaljavanju severnog od južnog dela Zrenjanina. Naime, celokupan saobraćaj sada je koncentrisan na dve raskrsnice: kod tzv. „Avale“ i na Žitnom trgu. Sledstveno navedenom, najveća zagušenja su upravo na ovim lokalitetima.
Svaki razuman čovek podržava ideju o ograničenom kretanju motornih vozila. Međutim, kreiranje velikog gradskog trga trebalo je da bude praćeno izgradnjom novih saobraćajnica koje bi sprečavale haos! Konkretno, tokom javne rasprave, bilo je reči o otvaranju za motorna vozila Tiršove ulice (stara pijaca). Od tadašnjih ideja do danas ništa po tom pitanju nije urađeno, niti bilo ko pominje neka alternativna rešenja.
Kako vreme bude prolazilo, saobraćajni izazovi će eskalirati! Očekivano, povećavaće se broj vozila stanovnika Zrenjanina. Možete li da zamislite šta nas tek očekuje u gradu kada počne da radi najavljena kineska kompanija ili se završi auto-put?!