SARADNJA GRADA I OPŠTINA SREDNJOBANATSKOG OKRUGA: Snabdevanje pijaćom i upravljanje otpadnom vodom

Predstavnici grada Zrenjanina i opština Žitište, Sečanj, Novi Bečej i Nova Crnja potpisali su danas u gradskoj kući ugovor o saradnji za donošenje regionalnog plana za snabdevanje pijaćom vodom i upravljanje otpadnim vodama. Saradnju je organizovala Stalna konferencija gradova i opština, a takođe je i Vlada Kraljevine Švedske uložila značajna sredstva za finansiranje ovog projekta.

Upravljanje otpadnim vodama i regionalno snabdevanje pijaćom vodom najveći su problemi životne sredine, navodi Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina.

Skupština grada Zrenjanina prošle godine je donela odluku da rešavanje problema upravljanja otpadnim vodama, tačnije izgradnja centralnog prečistača otpadnih voda ide putem javno-privatnog partnerstva. Ali takođe smo u stalnoj komunikaciji sa Ministarstvom zaštite životne sredine i nadamo se da ćemo sredstva dobiti ili putem javno-privatnog partnerstva ili iz donacije Evropske unije. Odabir privatnog partnera možemo očekivati već naredne godine, ako to bude put rešavanja problema – kazao je Radišić i dodao da problem pijaće vode i puštanja u rad Fabrike vode ne zavisi samo od Grada.

To sprovodi i Vlada Republike Srbije i nadamo se da će puštanje u rad testirane fabrike biti u što skorijem vremenu, samo su dani u pitanju. Ipak, to je rešenje samo za grad i za nekoliko sela u okolini, ali ovaj sporazum će nam doneti značajne smernice kako možemo da za sve stanovnike okruga obezbedimo zdravu pijaću vodu.

Potpisani ugovor značajan je i za opštinu Novi Bečej, kojoj nedostaju planska i strateška dokumenta za regulisanje pijaće i otpadne vode, navodi Branko Svilengaćin, zamenik predsednika ove opštine.

Naša opština je na poslednjem pozivu Uprave za kapitalna ulaganja dobila 115 miliona dinara za početak izgradnje postrojenja za prečišćavanje pijaće vode. Ostaje nam problem prečistača fekalnih i atmosferskih voda što će jedan strateški dokument značajno ubrzati i zato pozdravljamo ovu regionalnu akciju – rekao je on.

M.M.