SARADNJA „RUSANDE” I OPŠTE BOLNICE: FIZIKALNA TERAPIJA PONOVO U ZRENJANINU

Rehabilitacija dostupnija, banja rasterećenija

Ambulanta Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Rusanda” nakon dvanaest godina u utorak, 29. marta, ponovo je otvorena u našem gradu. Sada se nalazi u zgradi Internog odeljenja Opšte bolnice „Đorđe Joanović” i sugrađanima pruža mogućnost elektro i magnetoterapije. Prema rečima dr Zorice Ćulibrk, direktorke „Rusande”, na ovaj način fizikalna medicina postaje dostupna pacijentima koji zbog daljine, nedostatka finansijskih sredstava ili ozbiljnosti zdravstvenog stanja nisu mogli da stignu do banje.

DNEVNO 150 TERAPIJA
Naša sagovornica ističe da je ambulanta kompletno opremljena aparatima za fizikalnu medicinu, potrebnim nameštajem i računarskom opremom uz pomoć sredstava Vlade Vojvodine i Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo. Đulibrk objašnjava da u početku sugrađanima neće biti na raspolaganju blatna i hidroterapija, jer su za njih potrebni posebni uslovi. Kako kaže, u narednom periodu radiće se na proširenju kapaciteta i usluga.

 

Procene su da će dnevno moći da pruže 150 terapijskih usluga, a termini će se zakazivati u periodu od 15 do 21 čas.
Direktorka ističe da su dugi niz godina pokušavali da nađu adekvatno rešenje, odgovarajući prostor i sredstva kako bi ostvarili cilj. Do ugovora o poslovno–tehničkoj saradnji sa Opštom bolnicom došlo je nakon što je Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo dozvolio upotrebu prostorija ove ustanove za pružanje usluga rehabilitacije, objašnjava Ćulibrk.
– Nakon zatvaranja ambulante u zgradi stare poliklinike, zbog neodgovarajućih uslova, zaista smo presrećni što je ponovo otvorena u Zrenjaninu – navodi ona.

PRAKTIČNIJE ZA SUGRAĐANE
Gradonačelnik Simo Salapura istakao je da je na ovaj način pružen moderniji, lakši i jeftiniji vid lečenja za Zrenjanince.
– Prema informacijama koje ima, „Rusanda” od 600 pacijenata koji su imali potrebu da se leče i rehabilituju, njih 400 je iz Zrenjanina. Sa ovim kapacitetom ambulante smanjiće se putni troškovi sugrađana koji su svakodnevno putovali. Sa druge strane, banja će biti rasterećena – kaže Salapura.
Gradonačelnik veruje da su sada uslovi na zavidnom nivou i da će dodatno proširiti kapacitet i usluge koje banja pruža u narednom periodu. Ističe da je ovo samo jedan vid unapređenja zdravstva u našem gradu.

– Podsetimo se da smo prošle nedelje promovisali novi sanitetski prevoz i vozila za pacijente koji imaju potrebu za dijalizom. Veliku zahvalnost dugujemo i svim zdravstvenim radnicima zbog izgaranja tokom pandemije – ističe prvi čovek grada.
Prema rečima dr Vanje Kunkina, pomoćnika direktora Bolnice za medicinska pitanja, služba koja je do sada pružala usluge rehabilitacije na nivou ove ustanove nastaviće neometano da radi. Istovremeno će uz dobru organizaciju funkcionisati i novootvorena ambulanta u predviđenom radnom vremenu.
– Za sada je organizacija takva da ćemo raditi odvojeno, a u budućnosti ćemo gledati da proširimo saradnju – kaže dr Kunkin.

J. Šormaz