ĐACI KONAČNO MOGU DA IDU NA EKSKURZIJE, IZLETE, NASTAVU U PRIRODI…

Od škole do škole – različiti trendovi

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, od početka izbijanja epidemije korone do danas, donosilo je odluke o pohađanju nastave i drugim školskim aktivnostima u skladu sa merama Kriznog štaba. Kako su sada mere „relaksirane” – nastava je neposredna, kao i brojne aktivnosti. Đaci će moći da idu na ekskurzije, izlete, nastavu u prirodi, ali sve to po preporukama Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut” i uz mere predostrožnosti. U školama u srednjem Banatu uveliko se održavaju sastanci sa članovima saveta roditelja. Srednjoškolci se takođe izjašnjavaju o tome hoće li ići na ekskurziju koja najviše znači maturantima.

PREDOSTROŽNOST JE VAŽNA
– U Preporukama za izvođenje izleta, ekskurzija, zimovanja i drugih putovanja učenika i dece u školama od 14. marta, između ostalog, je navedeno da su se stekli uslovi za ponovno uspostavljanje redovnih, planiranih vannastavnih aktivnosti, uključujući i izlete, ekskurzije, nastavu u prirodi i druga putovanja u organizaciji škola. Navodi se da nije više potrebno zahtevati podatak o učestalosti bolesti na teritoriji sa koje grupe polaze, niti u mestu gde će boraviti. Važno je da se prikupe izjave roditelja da deca u prethodnih sedam dana nisu imali simptome kovida, niti da ima zaraženih među članovima uže porodice, da se obezbedi nadzor lekara tokom putovanja i boravka – kaže načelnica Školske uprave za Banat Snežana Oluški Vlačić.
Za putovanja duža od dva dana, roditelj je obavezan da dostavi podatke o zdravstvenom, fizičkom i psihičkom stanju učenika, koji izdaje izabarani lekar-pedijatar, na osnovu zdravstvenog kartona.
– Važno je izbegavati aktivnosti u zatvorenom prostoru, koje podrazumevaju mešanje učenika iz različitih škola. Preporučuje se upotreba zaštitnih maski tokom putovanja, kao i tokom boravka u zatvorenim prostorima gde boravi veći broj osoba i kada nije moguće održavati rastojanje – naglašava Oluški Vlačić.

NEKO OVE, A NEKO NA PUT KREĆE SLEDEĆE GODINE
Ministarstvo je, kako prenose mediji, ograničilo putovanje na destinacije u Srbiji i Republici Srpskoj jer se još nisu stekli uslovi za odlazak u druge države.
Kakva je stuacija u školama u srednjem Banatu? Prema podacima do kojih je došla Školska uprava, situacijaje raznolika.
– Na poslednjoj sednici Saveta roditelja jedno od pitanja su bile i ekskurzije. Izneli smo stav naše škole, poštujući i sve naše obaveze. Činjenica jeste da, kada smo donosili godišnji plan rada za ovu školsku godinu, nismo planirali realizaciju ekskurzija i nastave u prirodi. To bismo mogli da sada regulišemo aneksom, ali je veoma kratak period da se sprovede postupak javnih nabavki, koji moramo da uradimo jer smo velika škola. Finansijskim planom smo za sledeću školsku godinu planirali da sve sprovedemo – rekao je Miroslav Brnjoš, direktor Osnovne škole „Žarko Zrenjanin”.

Ni u Žitištu, niti u školi u Banatskom Karađorđevu ne planiraju se ekskurzije, kao ni nastava u prirodi. U OŠ „Sveti Sava” – verovatno će biti putovanja (mlađi bi trebalo da idu u Novi Sad i Sremske Karlovce, stariji osnovci u Suboticu, Palić i Zobnaticu), ali se čeka saglasnost roditelja.

IZLETI U OKOLINI
Osnovne škole u mestima u Opštini Nova Crnja takođe se razlikuju. Recimo, novocrnjanska škola u maju planira izlet u Zrenjaninu ili Kikindu, Aleksandrovčni imaju u planu Novi Sad i Smederevo, ali još uvek nisu sigurni da će se to i realizovati. U Vojvodi Stepi predškolci bi u maju išli na Palić, a osnovci u Beograd, dok ostale škole neće organizovati putovanja.
U opštini Sečanj, đaci iz Jaše Tomića u junu kreću na Palić, u Sečnju planiraju izlet, a u toku je postupak odlučivanja. Osnovci iz Boke u junu idu u dvorac „Fantast”, oni iz Konaka u Bečej, iz Sutjeske će ići, ali još se ne zna destinacija. Škole u Jarkovcu i Krjišniku nisu planirale đačka putovanja, dok je u opštin Novi Bečej trenutno poznato da će osnovci iz Bočara, oni mlađi, ići u Beograd, a stariji u Smederevo.

NA PUT UZ SAGLASNOST
Osnovne škole na tritoriji Grada Zrenjanina imaju svoje planove: Botoš – mlađi đaci će u Sremsku Mitrovicu, a stariji u Novi Sad. Nadležni u OŠ „Petar Petrović Njegoš” planiraju izlet za osmake (čeka se saglasnost Saveta roditelja). Lazarevo – đaci 14. maja kreću u Beograd, dok će oni iz Belog Blata ići na izlet u Kikindu. U Ečki planiraju ekskurzije, ali se još nisu dogovorili. Učenici iz Stajićeva će putovati u Beograd i Novi Sad, dok će mlađi đaci iz Kleka posetiti Kikindu i Beograd, a stariji – Požarevac. Izlet planiraju i u OŠ „Dositej Obradović” i to 14. maja, ali se još ne zna kuda će putovati. Ostale škole nisu predvidele izlete.
Srednje škole u Banatu, takođe, svaka za sebe planiraju ekskurziju. Srednja škola u Srpskoj Crnji – 21. i 22. maja vodi maturante u Vršac. Ostale, kako se sada navodi, neće organizovati đačka putovanja.

M. Bečejac
Foto: Piksabej