Sărbătorile de iarnă desfășurate la Torac

Concertul de Colinde, colindul un obicei frumos

Când ajung sărbătorile de iarnă, de cele mai multe ori, te gândești la zăpada ce urmează să îmbrace totul în alb, la colindele, pe care abia aștepți să le asculți și să le primești. Cea mai importantă sărbătoare a iernii, Nașterea Domnului  sau Crăciunul, aduce cu ea un obicei frumos – colindul.
Concertul de colinde deja tradițional s-a desfăşurat în sala mare de spectacole a Căminului cultural din Torac, organizat de Asociaţia pentru Artă şi Cultură Românească ,,Vichentie Petrovici Bocăluţ“ Primii colindători au sosit din localitatea Săcălaz din România, corul mixt ,,Armonia“ condus de Anca Țuțu care au interpretat colinde tradiționale. Bucurii în suflet prin colinde a adus și corul mixt de la A.A.C.R. ,,Vichentie Petrovici – Bocăluț“, dirijat de Todor Doru Ursu. Spectatorii au ascultat colindele ,,Astăzi s-a născut Hristos“, ,,Iată vin colindătorii“, ,,Praznic luminos“, ,,Bună dimineața la Moș Ajun“ și ,,Colindița“. Cu o suită de colinde interpretate de Orchestra de Muzică Populară a Românilor din Voivodina, dirijată de mr. Roman Bugar (coordonator artisic Petru Popa a început seara de colinde.


În jurul bradului pe scena Căminului torăcean, s-au prezentat Gabriela Petrovici din Torac, Alexandra Rancovici din Nicolinț. Cu colinde pe scena torăceană s-a prezentat de la Satu Nou, Teodora și Cristina Mic, apoi Adriana Uzoni Despot din Vârșeț, Rodica Mitrovici Panciovan din Coștei/Belgrad și Nadia Ungur Drăgoi din Zrenianin. Moderatoarea programului a fost Gabriela Petrovici.
Soliști au fost acompaniați de Orchestra de muzică populară a Românilor din Voivoidina, dirijor Roman Bugar. Concertul de colinde, organizat și realizat de Asociaţia pentru Artă şi Cultură Românească „Vichentie Petrovici Bocăluţ“ cu sprijinul Institutului de Cultură al Românilor din Voivodina, precum și Radioteleviziuni Voivodinei – redacţiile programului în limba română ale televiziunii şi postului de radio Novi Sad şi Casa de Presă şi Editură „Libertatea“ din Panciova.
M. V.