Perioada frumoasă a sărbătorilor de iarnă

„Vin colindătorii“ – eveniment tradițional

În fiecare Ajun, Toracul este plin de colindători. Asociaţia Pentru Artă şi Cultură Românească „Vichentie Petrovici-Bocăluţ“ şi în anul 2019 a organizat manifestarea „Vin Colindătorii“. În seara de Ajun s-au adunat cete de colindători şi trupe de copii şi adulţi din Torac, care alături de membrii orchestrei „Lyra“ au colindat cu minunatele colinde româneşti. Scopul acestei întâlniri a fost ca minunatele colindele să ajungă în sufletele torăcenilor, iar colindătorii care colindă prin sat toată ziua să se întâlnească în centrul localităţii şi să colinde tuturor.
Aceasta întâlnire nu a fost un concert de colinde, a fost o seara în care torăcenii s-au adunat în preajma unui foc, încălzindu-şi vocile cu ceai şi vin fiert. Au colindat elevii de la clasele I-VIII ale ȘG ,,George Coșbuc“, trupa de colindători a parohiei Toracu-Mic, corul mixt al AACR ,,Vichentie Petrovici-Bocăluț“ și, bineînțeles, orchestra ,,Lyra“. Toată lumea a avut loc pe scena în aer liber din spatele Căminului Cultural, petrecând împreună clipe plăcute în sunetul colindelor.
Festivalul de Colinde și Datini de Crăciun s-a desfăşurat anul acesta la Săcălaz, România, pe data de 15 decembrie a.c., evenimentul promovând tradiţiile comunităţilor participante şi obiceiurile tradiţionale de Crăciun.
Momente din această perioadă frumoasă a sărbătorilor de iarnă – Naşterea Mântuitorului şi trecerea într-un an nou, au fost aduse în Biserica Ortodoxă din Săcălaz de către elevii Şcolii Gimnaziale din Săcălaz, Grupul de colindători al ȘG ,,George Coșbuc“ din Torac, instruiți de învățătoarea Marieta Bure, Corul ,,Armonia“ al Bisericii Ortodoxe Române din Toracu-Mare, dirijor George Jurca, Corul mixt al Asociației pentru Artă și Cultură Românească ,,Vichentie Petrovici-Bocăluț“ din Torac, dirijwat de Todor Ursu, și Corul Asociației Culturale ,,Armonia“ din Săcălaz.
F.R.