„SARMIJADA“ U TOBI: I miris, i ukus

Kako bi se očuvalo tradicionalno pripremanje omiljenog zimskog jela – sarme, Udruženje žena iz Tobe organizovalo je juče petu sarmijadu na kojoj je učestvovalo 20 ekipa. Ko je zgotovio najlepšu, odlučio je žiri, predednica Udruženja Natalija Baba i članice Otilija Senci i Ilonka Konja. Po njihovom mišljenu, najbolja je sarma koju su u kotliću pripremili članovi Udruženja „Remus“ iz Mužlje, drugo mesto za kulinarsko umeće zaslužile su mlade članice DVD iz Srpske Crnje, a treće uvek vredne „Livađanke“. Utešno, četvrto mesto je za članove Moto kluba „Kumovi“, peto za DVD iz Vojvode Stepe, a šesto za ekipu mladih iz Tobe.

DSCN6505

Ni magla, ni pravi zimski dan, nisu smetali takmičarima da pripreme sarmu, svako na svoj način. Otilija Senci kaže da je žiri imao težak zadatak, a da je za dobru sarmu najvažniji ukus, ali i izgled i miris.

– Sarma ne sme da bude prekuvana, ali kada se u tanjiru otvori, ona mora da se rasapa, ne sme masa od mesa, pirinča i začina da ostane čvrsta – rekla nam je Otilija i dodala da je najbolje da se koriste dve vrste mesa, svinjetina i junetina, a da na kilogram mesa „dođe“ 200 grama pirinča.

M. Bečejac

DSCN6525

DSCN6510

DSCN6508

DSCN6507

DSCN6527

DSCN6535