SARMIJADA U TOBI: Zanosni miris popularnog jela najavio zimu

Šesta „Sarmijada“, održana u subotu u Tobi, okupila je 19 ekipa čiji su članovi nastojali na skuvaju najbolju sarmu i osvoje nagradu. O tome ko je uspeo, odlučivao je tročlani žiri, Ester Morak iz Subotice, Zoltan Međeš, gost iz Hrvatske i Eržebet Farkaš Laslo iz Tobe. Ovo gastronomsko takmičenje organizovalo je Udruženje žena Toba.

– Želele smo da organizujemo takmičnje, uz druženje i pošto u Banatu nema nijednog u kuvanju sarme, odlučili smo da organzujemo „Sarmijadu“ – kaže predsednica Natalija Bab.

– Ovakvo takmičenje postoji u Bačkoj, ali po broju učesnika, koji je svake godine sve veći, vidite da je i u Banatu sarma omiljeno jelo – dodaje ona.

Takmičili su se đaci mesne osnovne škole, mladi, vatrogasci, ribolovci, lovci, predstavnici raznih udruženja. Naravno, najviše udruženja žena. Pobednici su Dražen Tomašić i „Veseli kuvari“ iz Tobe, druga je ekipa „Torontal“ iz Ruskog Sela, a treće Ljubinka Miškov i „Livađanke“ iz Aleksandrova. Specijalne nagrade dobili su: prvu Udruženje žena „Đura Jakšić“ iz Srpske Crnje, drugu Udruženje ribolovaca iz Banatske Topole i treću Udruženje žena iz Tobe.

M.B.

Foto: Zoran Dedić