MESEC BORBE PROTIV RAKA DOJKE: Do 30. godine samopregledi, posle toga ultrazvuk i mamografija

– Svaka žena treba da bude svesna da može da dobije rak dojke. Ja sam imala sam nepunih četrdeset godina kada sam obolela, bez ijednog faktora rizika, porodičnog i drugih – rodila sam i dojila decu. Ako možete da odete kod frizera ili da se našminkate, treba naći vremena i za odlazak kod lekara na ginekološki i na pregled grudi makar jednom godišnje – podsetila je danas u Opštoj bolnici povodom meseca borbe protiv raka dojke jedna od žena koja je prebrodila ovu bolest.

Ona je objasnila da je za sve pacijentkinje bolno to što se uz karcinom dojke uvek pominje smrtnost, naglasivši da je važno imati na umu da je rak dojke izlečiv ukoliko se otkrije na vreme, a to je istakla i dr Ivana Ujfeljan Ristić, načelnica Onkološkog odeljenja Opšte bolnice. Na osnovu svog iskustva sa pacijentkinjama, navodi da se žene često ne javljaju na vreme lekaru zbog straha od pregleda, pri čemu ni njihova okolina ni najbliži ne poklanjaju mnogo značaja preventivi.

– Preporuka je da samopreglede obavlja svaka žena do 30. godine. To se radi 10,11 ili 12. dana ciklusa, ispred ogledala, sa spuštenim i dignutim rukama. Treba obratiti pažnju na kožu – da li je izmenjen kolorit, da li izgleda kao narandžina kora, da li je crvena, kao i na dojku – da li postoji neka deformacija ili uvlačenje kože. Mada retroakcija bradavice ne ukazuje svaki put na bolest jer se tokom godina menja struktura grudi. Nakon 30. godine trebalo bi raditi i ultrazvučnu dijagnostiku, a mamografija se preporučuje za žene koje su u klimaksu. Mamografija je rendgensko snimanje, a kako je struktura dojke u tim godinama prozračnija, ovom dijagnostikom se bolje mogu uočiti promene – napomenula je dr Ujfeljan Ristić. Dodala je da je u našoj zemlji u toku skrining raka dojke, kojim su obuhvaćene žene od 50 do 69 godina starosti, kada je povećan rizik za nastanak karicinoma grudi.

 

Prema podacima nacionalne Kancelarije za skrining raka, od ukupnog broja žena u Zrenjaninu kojima je upućen poziv za mamografiju, odazvalo se 37,8 odsto njih, što je blizu republičkog nivoa odziva (38,5 odsto).

M.M.