SAŠA SANTOVAC, ZAMENIK GRADONAČELNIKA ZRENJANINA

Investicije u proizvodnju, trgovinu i stanogradnju

Zamah investicija u Zrenjaninu vratio je region u vreme pre velike svetske ekonomsko krize. Interes ulagača da svoj i kapital do kog dolaze kroz kredite, plasiraju u proizvodnju, promet i stanogradnju najbolji je pokazatelj ekonomskog zdravlja. O tome razgovaramo sa Sašom Santovcem, zamenikom gradonačelnika Zrenjanina, čovekom koji je na svakodnevnom operativnom nivou u kontaktu sa privrednicima:

Aktuelan je oglas za prodaju većeg broja parcela, pri čemu su najzanimljivije one namenjene za dva krupnija investitora, o čemu je odlučivala i Skupština grada…
– Da, radi se o dva ozbiljna investitora, za sada ih ne mogu imenovati, koji su nam rekli da je Zrenjanin dobro mesto za njihovo ulaganje, ali da vremena ima malo, a i da su i drugi gradovi u našoj zemlji „u igri”. Verujem da smo postupili odgovorno kada smo se o tome izjasnili na ovaj način. Po brzini reagovanja na te signale investitora, među najboljima smo u našoj zemlji. Radi se o 70 hiljada kvadratih metara u Radnoj zoni „Jugoistok 2”. Oglas je, poštujući pravila Ministarstva finansija, odredio cenu od 943,50 dinara po kvadratnom metru, a ponude će biti otvorene 18. jula. Važan je i učinak stručnjaka iz Gradske uprave koji su izradili izmene planova regulacije ovih prostora.

Zaključeni su ugovori i sa tri domaća investitora…
– Reč je o zrenjaninskoj firmi „Saša inženjering”, čija je delatnost održavanje asfaltnih površina i behatona, koji kupuje zemljište kod „Plinare”, 12 i po hiljada kvadratnih metara, po ceni od 11.800 dinara za kvadrat. Shodno propisima, odobren mu je bonus od 30 procenata, budući da plaća kompletnu sumu odjednom. „Gomeks” kupuje oko 30 hiljada kvadratnih metara u zoni „Zrenjanin III”, koja se naslanja na radnu zonu „Jugoistok”, prema Ečki. Kupac za kvadrat plaća 14.850 dinara. Konačno, novosadski „Pionir gas” kupuje u radnoj zoni „Jugoistok I” 6.000 kvadratnih metara, od čega će 1.500 kvadrata biti pod objektom. Firma se bavi dizajniranjem i proizvodnjom merno-regulacione opreme za gasne vodove i instalacije, što je samo po sebi veoma zanimljivo ulaganje.

Osvrnimo se i na stanogradnju koja doživljava ozbiljan uspon.
– Stanogradnja je intenzivna. Pre nego što pređemo na brojeve koji su zaista impresivni, treba reći da se radi o domaćim građevinskim firmama, sa sposobnim arhitektima, građevincima i kvalifikovanim radnicima. Oni podižu savremene zgrade niže spratnosti, po pravilu sa obezbeđenim parkiralištima, a u strukturi objekata su stanovi i poslovni prostor različite veličine. Na tri lokacije u Obilićevoj, Gundulićevoj i Nušićevoj ulici „Keramika Jovanović”, „Maksimović gradnja” i „Bio elektrik” grade oko 380 stanova. Na većem broju lokacija individualni investitori kao pojedinci grade još oko dvadeset porodičnih kuća.

Šta ove činjenice govore?
– Jasno je da se ekonomska situacija poboljšava, kao i standard građana. Nije jednostavno „iz mesta” odgovoriti na pitanje o socijalnoj i ekonomskoj strukturi kupaca stanova, ali je jasno da kupci mogu sebi da priušte ulazak u kredit, sada kada je sa svojevremenih sedam, kamatna stopa kredita za stanogradnju i kupovinu stanova opala na dva procenta! Ekonomija zemlje se, uz sve teškoće, konsoliduje i ljudi, verujući u državu i sledeći svoj interes, ulažu u trajno rešavanje stambenog pitanja. Mi smo tu da im to maksimalno olakšamo!

M. Stojin