SASTANAK IT KLASTERA SRBIJE: Namera je Zrenjanin bude u vrhu IT industrije

Zrenjanin je sredina sa dobrom obrazovnom bazom jer imamo veliki broj srednjih škola i tehnički fakultet „Mihajlo Pupin“, što bi trebalo iskoristiti za razvoj IT sektora, rekao je danas osnivač i organizator Webiz konferencije Vladimir Kovač, na otvaranju Sastanka IKT klastera Srbije u hotelu „Vojvodina“.

Na sastanku su, pored domaćina – predstavnika Zrenjaninskog IKT klastera, predstavnika ZREPOKA, Gradske uprave, kompanije Levi 9 i PR agencije „One stop markeing“, učestvovali i predstavnici četiri klastera iz Srbije – beogradskog, subotičkog, vojvođanskog i klastera iz centralne Srbije.

IMG_20171026_132307

Vladimir Kovač je govorio o osnovanju Zrenjaninsko IKT klastera. On je kazao da su mladi najveći resurs našeg grada I da bi ih trebalo usmeriti ka IT sektoru, čiji značaj prepoznaju i lokalna samouprava i privrednici okupljeni u udruženju ZREPOK. Upravo je ovo udruženje iniciralo osnivanje Zrenjaninskog klastera, navodi Kovač: –Na njihovu inicijativu počeli smo kao radna grupa prošle godine i nakon nekoliko sastanaka, krajem decembra smo se registrovali kao Zrenjaninski klaster. Želimo da Zrenjanin bude u vrhu IT industrije. Rezultati našeg klastera do sada su otvaranje jednog IT odeljenja u STŠ „Nikola Tesla“, za koje je vladalo veliko interesovanje đaka, zatim, niz predavanja koja smo organizovali đacima i studentima, kao i različiti seminari i radionice koje smo vodili. Naročito smo ponosni na organizovanje 5. Webiz konferencije ove godine, na kojoj je učestvovalo preko 1.000 učesnika, a važno je i to što je u Zrenjanin postao jedan od gradova u kojem je osnovan Startit centar – nabraja on dosadašnja dostignuća.

Pojam klaster znači skup, udruženje, a Zrenjaninski IKT klaster osnovalo je dvadesetak zrenjaninskih institucija, među kojima su škole, fakultet, ali i kompanije iz IT i drugih sektora, kako bi se podržao razvoj IT sektora u našem gradu.

M.M.

IMG_20171026_133249