SASTANAK MEĐUREGIONALNE ENERGETSKE PLATFORME U ZRENЈANINU: Energetska tranzicija u partnerskim regionima

U okviru projekta „Promocija korišćenja solarne energije kroz kupac-proizvođač (prozjumer) pristup“, u sredu, 15. marta, u Zrenjaninu, održan je sastanak. Prisustvovali su predstavnici Međuregionalne energetske platforme Srbije. Projekat realizuje Regionalni centar za društveno-ekonomnski razvoj – Banat, uz finansijsku podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ), sa ciljem da se podstakne razvoj pristupa kupac-proizvođač, odnosno da ljudi koji električnu energiju proizvode za sopstvene potrebe iz solarne energije višak ustupaju na korišćenje drugima.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Zlatiborskog, Nišavskog, Bačkog, Banatskog i regiona Istočne Srbije, kao i predstavnici GIZ-ovog projekta „Promocija obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti u Srbiji“. Sastanak je bio prilika za razmenu dosadašnjeg iskustva na temu energetske tranzicije u partnerskim regionima. Ideja je da se ovim strateškim partnerstvom tema energetske tranzicije postavi u središte regionalnih agendi i da se ojača saradnja na nacionalnom nivou, kako bi se podržala razmena znanja, iskustava, informacija i ideja, promovisali ciljevi i koordinisale aktivnosti energetske tranzicije u Srbiji, te obezbedila pravna, ekološka, ekonomska i socijalna sigurnost u tom procesu.

Takođe, na sastanku je predstavljena Analiza potencijala solarne energije na teritoriji srednjeg Banata, izrađena u okviru projekta, kao i predlog za izmenu regulatornog okvira za unapređenje položaja socijalno ugroženih kategorija (energetsko siromaštvo), uključujući korišćenje prozjumer pristupa.

Projekat „Promocija korišćenja solarne energije kroz prozjumer pristup“ traje do kraja marta 2023. godine, a obuhvatio je različite aktivnosti kojima će se: stvoriti preduslovi za iskorišćavanje potencijala solarne energije u regionu; povećati regionalni kapaciteti u oblasti obnovljivih izvora energije i sprovođenje prozjumer pristupa. Sve to uz uvažavanje socijalnih aspekata u kreiranju i sprovođenju energetskih politika i mera i kreiranje mehanizama za saradnju zainteresovanih strana kako bi se omogućilo umrežavanje, cirkulacija informacija i iskustava, transfer najboljih praksi i koordinacija inicijativa širom regiona; Podići svest o korišćenju solarne energije i prozjumer pristupu.

L.Z