SAVETI STRUČNJAKA – Marina Đurin Josić: KAKO IZBEĆI STATIČNOST U VEZI/BRAKU?

Ljubav, navika – panika!
Veze u kojoj se partneri shvataju zdravo za gotovo može postati navika. Njihov odnos je stabilan, uigran, ušuškan, poznat kao stare dobre cipele koje mnogo volimo. Ljubavni odnos koji je postao navika, ispunjen je ljubavlju, partneri se i dalje vole ali može im nedostajati zadovoljstvo i strast što dovodi do nakupljanja nezadovoljstva.
Razlog zašto ostaju u vezi/braku može biti strah od samoće, pogrešno uverenje da je nedopustivo razvesti se ili da postoji samo jedna prava ljubav, strah od osude okoline…
Šta god da je u pitanju, biraju da ostanu u vezi, jer je strah od promene mnogo veći od samog neispunjenog odnosa, odnosno ljubavi – kaže Marina Đurin Josić, pedagog, psihološka savetnica i trener asertivne komunikacije.

ZABLUDE
Naša sagovornica ističe da su neke osobe u zabludi jer očekuju da će svaki dan biti kao u nekom ljubavnom filmu ili bajci, odnosno da će partneri jedno drugome neprekidno pokazivati beskrajne dokaze ljubavi. Realnost će ih suočiti sa tim da to nije moguće, kaže ona.
– Kada primete uljuljkanost i čim nestane prvobitni polet u vezi, ove osobe mogu zaključiti da im je odnos postao navika. Nezadovoljstvo vezom je relativno malo, ali strah od novog početka može biti jako izražen, pa i ostaju u vezi koja ih neispunjava. Sa ovakvim uverenjima zaista nije lako pronaći snagu i motivaciju za promenom ljubavnog odnosa koji je postao navika – objašnjava Marina Đurin Josić.
Međutim, kaže ona, navika nije posledica samog protoka vremena već je to prestanak ulaganja u partnerski odnos. To bi značilo da se ne trudimo da provodimo vreme zajedno, ili ako ga provodimo, nismo uključeni u zajednički život. Gledamo televiziju ili svako u svoj telefon, a ne razgovaramo o običnim stvarima.

DA LI JE VREME ZA PANIKU?
Psihološka savetnica naglašava da ljudi čija je veza postala navika to jako lako i dobro prepoznaju: oboje osećaju da veza više nije onakva kakva je bila, da nisu zadovoljni i ispunjeni. Partneri najčešće prebacuju odgovornost jedan na drugog i traže krivca. Oba partnera su odgovorna što je veza postala navika. Okrivljivanjem, zamerkama, prezirom, kritikom, izbegavanjem ili negiranjem, samo će se produbiti problem.
– Partneri u želji da ponovo ožive vezu mogu početi sa burnim svađama, biti neverni ili koristiti se različitim oblicima manipulacije. Ovo može u prvom momentu delovati uzbudljivo, ali suštinski neće rešiti problem, već će ga povećati i još više će se udaljiti jedan od drugog. Oni koji ostanu u nezadovoljavajućoj vezi, kasnije mogu sebi zamerati, jer imaju utisak da su uzaludno potrošili mnogo vremena – upozorava stručna savetnica.
– Ukoliko se partneri i dalje vole, rešenje problema mogu potražiti u ljubavi koju osećaju jedno prema drugome. Partneri koji se dobro poznaju, a žele da sačuvaju svoju vezu ili brak imaju mnogo potencijala da u tome uspeju. Dobra komunikacija može biti pravi put do rešenja problema. Tako mogu ponovo uspostaviti blizak odnos, otkriti zanimljive stvari u vezi sa voljenom osobom, probuditi stare ili razviti nove ljubavne strasti.
Marina Đurin Josić poručuje da sve što je važno u životu, zahteva ulaganje, trud, posvećenost, vreme, pa tako i partnerski odnos. Ukoliko želimo da popravimo vezu, moramo biti spremni na to da taj zadatak nije lak, ali nije ni nemoguć. Stare cipele koje mnogo volimo su i dalje dobre, nema potrebe da ih bacamo, samo ih treba odneti kod obućara na popravku.

  • ODGOVORNOST
    – Ukoliko želimo da popravimo vezu, možemo potražiti stručnu pomoć. Ovako možemo sagledati gde je naša odgovornost što je veza prešla u naviku. Može se uspostaviti dobra komunikacija među partnerima i tako ponovo biti u zadovoljavajućem ljubavnom odnosu. Neophodan je kontinuiran zajednički rad. Preuzimanjem odgovornosti za svoje ponašanje možemo imati ljubavni odnos kojim ćemo biti zaista zadovoljni i ispunjeni – zaključuje naša sagovornica.

I. ISAKOV