SEĆANJE NA ZLOČIN OKUPATORA IZ JANUARA 1942: Zlodela fašista i hrabrost rodoljuba se ne zaboravljaju

Polaganjem venaca Grada Zrenjanina i Gradske organizacije SUBNOR na spomen beležje na Žitnom trgu u sredu, 9. januara, obeležena je 77. godišnjica streljanja 150 rodoljuba – antifašista u Zrenjaninu – tadašnjem Petrovgradu, Kikindi, Dragutinovu ( danas Novo Miloševo) i Banatskom Aranđelovu. Jedan broj streljanih, što je bio slučaj sa pogubljenima u krugu zgrade gradske uprave, bili su mrtvi obešeni na Žitnom trgu, da bi se nad njima nacistička rulja iživljavala.

Ti događaji zabeleženi su kao „krvavi januar 42”.

Među tridesetoro obešenih, čija su imena urezana na spomen obeležje na Žitnom trgu, jesu istaknuti organizatori ustanka dr Lazar Mijatov, Olga Ubavić i Ivan Vioglavin. Bili su to i članovi Komunističke partije Jugoslavije, a i obični građani, među kojima je bilo i dosta Roma.

Verski obred i kratku besedu održao je protonamesnik Branislav Petrović. U ime SUBNOR-a venac je položio sekretar Gradskog odbora Miloš Cvetić, kao i zamenik gradonačelnika Saša Santovac, pomoćnici gradonačelnika Duško Radišić i Dragan Ćapin, a prisustvovao je i sekretar Skupštine grada Milan Mrkšić.

Fašisti su ovih činom pokušali da suzbiju duh otpora u našim ljudima, ali su ga samo pojačali. Sećanje na ove žrtve nikada neće prestati – izjavio je ovom prilikom Santovac.

Spomenik je otkrio, 7. jula 1986. na 45. godišnjicu ustanka naroda Srbije, Milan Pribić Đokica – jedan od organizatora ustanka u ovom delu naše zemlje.

M. S-n.