SECOND HAND RADNjE U EKSPANZIJI: DOBRA ROBA ZA JEFTINE PARE

Markirana roba najtraženija

Do pre nekoliko godina radnje polovne robe su često mnogima bile odbojne i na meti osude, dok je danas trend potpuno drugačiji. Zrenjanin je u poslednjih nekoliko godina preplavljen second hand prodavnicama, a građani se sve više opredeljuju za kupovinu ovih stvari, kako zbog teške finansijske situacije, tako i zbog dobro očuvanih komada koji se mogu naći po veoma niskim cenama. U gradu ih ima oko 80, a samo u Pupinovoj ulici možete šopingovati u desetak takvih prodavnica.
Jasmina Maksimović, vlasnica radnje „Srećica 023”, koja se nalazi u pomenutoj ulici, smatra da se pazar povećao za tri do pet odsto u odnosu na prethodnu godinu. Kako kaže, prva tri meseca 2017. godine bila su teško izdržljiva, i da su se mnogi trgovci našli u nezavidnom položaju.
– Na sekendice, kako ih u narodu zovu, loše utiče buvlja pijaca jer tamo robu donose za džabe, dok mi imamo nabavne cene, roba morati imati ulaz, plaćamo lokal, knjigovođu i, normalno, moramo biti skuplji od buvljaka. Na primer, tamo mušterije mogu da kupe tri komada odeće za sto dinara. To smeta i nama i ostalim radnjama – iskrena je Jasmina Maksimović, koja pet godina prodaje polovnu garderobu, a trgovinom se bavi 30 godina.

MAKSI HALjINE U TRENDU
Kako kaže, ove sezone su najtraženije maksi haljine i lagani materijali. Nekad nije bilo tako, dodaje ona, ranije su žene više kupovale pantalone ili helanke.
– Kad dođe roba, najbolji komadi se brzo prodaju, a pre nego što dobijemo drugu robu, snižavamo cene. U mojoj radnji, cene majica kreću se od 150 do 250 dinara, letnje pantalone, košulje su 300 dinara. Na sniženju su 150 dinara, nađe se nešto za 100, 50, 30 dinara. Sve zavisi da li roba ima grešku, pošto se uzima na veliko, nemamo priliku da biramo. Imamo i dečju garderobu – objašnjava pomenuta vlasnica i dodaje da je svima teško, ne samo prodavcima sekend hend stvari, i da će kineska robna kuća takođe loše uticati na sve trgovce.
U istoj ulici u produžetku, nalazi se „Elite naj 023”, a vlasnica radnje Valentina Radović, ukratko je prokomentarisala da se slaže da je početak godine bio prilično težak, ali da se prodaja povećala dolaskom lepog vremena. Ona je godinu dana u ovom poslu i ističe da stanje nije najbolje, ali da može da se preživi. Prema njenim rečima, najviše su tražene plisirane suknje, haljine, kao i bermude, kupaći kostimi…

VINTIDž ZA LjUBITELjE
Prema rečima prodavaca, dolaze kupci dubokog džepa, kao i srednja klasa, jer mogu da se obuku od glave do pete za „male pare”. Isto tako, u ovim radnjama možete naleteti i na markirane komade, čija je cena u regularnim radnjama „paprena”.
Aleksandra Dačević, prodavačica u jednoj od najvećih sekend hend radnji „Issitex”, koja se nalazi u strogom centru grada, a druga njihova radnja je u Pupinovoj ulici, kaže da Zrenjaninci imaju naviku da pazare kod njih, pre svega zbog cene, kvaliteta i što ne prodaju kinesku robu. Takođe, tvrdi mlada prodavačica, u ovim specijalizovanim radnjama se mogu pazariti veliki brojevi zimskih jakni, koje su veoma skupe u regularnim radnjama. Iako ne postoji određena deklaracija koja garantuje kvalitet, većina garderobe nakon dezinfekcije, koja je obavezna, u prodavnice stiže u očuvanom stanju, a postoji i roba sa greškom, kao i nova kod koje se etikete skidaju.
– Uvek ima onih koji vole da kupuju vintidž stvari i to isključivo mogu da pronađu u sekendicama, ili neki brend koji ne postoji u Srbiji, ali najvećim delom kupuju zbog povoljnih cena. Mi dobijamo robu koja prati trendove, uglavnom svetski poznate brendove, koji nisu mnogo oštećeni – priča mlada trgovkinja.
– Cena nove robe je oko 650 dinara, pa se snižava na 450, 300, 250, a jednom mesečno bude i 100 dinara kad je na totalnoj rasprodaji. Ljudi više nemaju odbojnost prema polovnoj robi jer nisu u mogućnosti da sebi priušte skuplje stvari. Kupuju i žene i muškarci jednako. Svi dolaze, čak se utrkuju ko je bolji komad našao.
Prema njenim rečima, kineska robna kuća ne utiče loše na njih jer prodaju kvalitetnije stvari po nižim cenama. Ona smatra da na promet najviše utiču lokacija prodavnice, kvalitet i raznolikost robe.

  • REDOVI TOKOM SNIŽENjA
    Iako su gužve sastavni deo kupovine u ovim radnjama, u šta smo se sami uverili, zaposleni ističu da je najveća navala u periodu sniženja, akcija i rasprodaja. Zanimljivo je, priča Aleksandra Dačević, da tokom tih najvećih sniženja ispred nekih sekond hend radnji budu dugački redovi jer tada mogu pazariti stvari čak za 30 dinara.

 

I. ISAKOV