SEDAMNAESTA BANATSKA ŠTRUDLIJADA INVALIDA RADA GRADA ZRENjANIN

Štrudla – povod za druženja i nezaborav tradicije

Opet je je na banatsku štrudlu mirisao zrenjaninski Hotel „Vojvodina”. Ponovo su se, nakon godinu dana, 19. oktobra, družili invalidi rada iz brojnih banatskih opština, a oni najveštiji izložili su svoje štrudle za ocenjivanje. Bilo je takmičenje, ali, pre svega, okupljanje invalida rada, nastavak mogućnosti da sopstvenu kreativnost predstave javnosti.
Organizatori iz Saveza invalida rada Grada Zrenjanina, na čijem čelu je Stevan Radišić, uložili su dosta truda i vremena da produže tradiciju, dugu, evo, već sedamanest godina… Da se ne zaboravi kako je sve ovo u Banatu bilo od davnina, kako nije izostajalo na nedeljnim ručkovima, kako se prenosilo sa kolena na koleno, prilagođavalo društvenim promenama, ali ostajalo jednako ukusno na radost svih članova porodice.
Bilo je izloženo četrdeset šest štrudli, slanih i slatkih, od sira, maka, oraha, rogača, višanja… Našla se poneka „zalutala”, među rumene i mirišljave, ali su sve „planule” u slast, nakon večere.

POBEDNIČKA OČAS POJEDENA
Ipak, jedna je morala da bude najbolja a to je ove godne ona koju je umesila Ljiljana Paunković iz Kaluđerova. Njene štrudle su bile pod brojem 25. Prvi put je svoj specijalitet, štrudle sa makom i orasima, donela na Banatsku štrudlijadu i osvojila žiri, ali i sve one koji su ih probali.
– Nema tu nikakve tajne – kaže pobednica. – Ništa posebno nisam uradila za ovo takmičenje, samo sam radila onako kako to uvek radim. Moja porodica voli štrudle i ja ih sa ljubavlju mesim. A ovo je posebna radost kojoj se uopšte nisam nadala.
Pobednica je nagrađena jednonedeljnim boravkom u Sijerinskoj banji, a to je i podstrek budućim takmičarima.
Drugo mesto je osvojila Hanifa Muratović iz Zrenjanina, koja je i prethodnih godina dobijala nagrade.Ovog puta ju je sreća pratila pod brojem 41. Ona je za ovogodišnju „Štrudlijadu” umesila štrudlu sa orasima. Hanifa kao da i nije bila iznenađena, ta, već se navikla na nagrade. Vicešampionka je na poklon dobila sliku.
Treće mesto je pripalo Radojki Bokvić koja je pripremila štrudlu sa makom. Nije krila zadovoljstvo. U ovom slučaju nije bilo važno samo učestvovati, već i iskazati veštinu koja će biti nagrađena. A nagrada je – mikser i stigla je pod brojem 35.

TRADICIJOM PRENOSITI TRADICIONALNO
Prema rečima Stevana Radišića, cilj je unapređenje manifestacije, ali je to, kako kaže, iz godine, u godinu, sve teže, s obzirom na materijalne prilike invalida rada i troškove. Namera je da se manifestacija produži, da okuplja i goste iz banatskih regija Rumunije i Mađarske i da tradiciju pravljenja banatskih štrudli, kao i drugih običaja koji su na ovim prostorima bili rasprostranjeni, prenese na mlade naraštaje.
Više od tri stotine prisutnih iz 28 mesnih organizacija invalida rada sladilo se banatskim kolačima, a bili su pozvani i gosti iz Srema i Bačke. Bračni par iz Subotice, pokrajinski poslanik Marko Marić i Snežana Marić, direktorka PIO fonda u ovom mestu, izrazili su zadovoljstvo što manifestacija traje i što se tradicija nastavlja, pohvalivši organizatore i domaćine.
Kako je istakla predsednica Invalida rada Vojvodine Stana Svilarov, koja je otvorila manifestaciju, štrudla je zaštitni znak Banata, a ko jednom proba banatsku štrudlu, zavoleće je zauvek.
Potpredsednik invalida rada Srbije Stanko Nimčević naglašava da na ovakvim manifestacijama takmičari izražavaju svoje umeće, a najvažnije je da se invalidi rada što češće okupljaju i da su međusobno povezani.
– Drago mi je što su naši penzioneri još uvek budni i spremni da predstave nešto lepo i značajno, Štrudlijada je jedna veoma pozitivna stvar za naše invalide – primećuje Nimčević.
Uz orekstar „Lude noći”, uz zvuke valcera, tanga, čardaša, rok end rola, te večeri kao da niko u prelepoj sali i prijatom ambijentu Hotela „Vojvodina” nije bio invalid. Uz pesmu svi bolovi nestaju, a u kolu svako igra kako ume i kako može… I svi su dobrodošli!

  • OD NARODNE IGRE DO GAJDI
    U umetničkom programu su se predstavili članovi KUD GIK Banat Pionir, Vanja Ilijev – gajdaš, Dorel Marianu – panova frula i Milorad Kukić – frula, učesnici 2. Festivala tradicionalnih instrumenata „Rog Banata” koji je iste večeri održan u Kulturnom centru. Voditeljka programa je bila mr Branka Jajić.

 

  • ŽIRI
    Učesnice su ocenjivale Nada Berar, predsednica Udruženja žena „Gradnulički biseri” i aktivna članica Invalida rada grada Zrenjanina – predsednica i članice Tereza Husta i Ružica Dojčinović.
    – Složile smo se da su sve štrudle vredne truda i da su sve učesnice pobednice, ovog puta nije bilo muških takmičara – naglašava Nada Berar. – Ocenjivale smo izgled, ukus, odnos testa i fila, mekoću… Sve to se najbolje složilo u štrudlama koje su bile pod brojem 35.

Branka Jajić