SIMO SALAPURA, POMOĆNIK GRADONAČELNIKA: Zrenjanin je lider u razvoju sporta, ali i olimpizma u ovom regionu

Lepa vest za stigla je ovih dana iz Brisela, iz sedišta Asocijacije Evropskih prestonica i gradova sporta (ACES). Nakon razmatranja, prihvaćena je kandidatura Grada Zrenjanina za titulu Evropski Grad sporta 2021.

Imajući u vidu dugu i bogatu sportsku tradiciju, kao i permanentno i progresivno ulaganje u sport i sportsku infrastrukturu u našem gradu, ovakva odluka ACESa je očekivana. Zrenjanin je prvi grad u Srbiji koji se kandidovao za ovu prestižnu nagradu. U toku su intezivne pripreme Zrenjanina za digitalnu evaluaciju naše kandidature koja će se održati putem interneta, imajući u vidu činjenicu da je aktuelna situacija sa korona virusom odložila dolazak komisije u naš Grad. Zrenjanin je oduvek bio lider u razvoju sporta, ali i olimpizma u ovom regionu. Dok čekamo 23. olimpijsku medalju zrenjaninskih sportista, važno je da se podsetimo i velikih infrastrukturih ulaganja u sport u poslednjih nekoliko godina. Imamo i ozbiljne planove za buduća ulaganja – kaže Simo Salapura, pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina zaduženim za sport i omladinu.

Šta je najvažnije kako bi se unapredili uslovi za bavljenje sportom?

– Za unapređenje uslova za bavljenje sportom, tj. izgradnju sportske infrastrukture najbitniji su izvori finansiranja. Ako saberemo sve izvore finansiranja u prethodna dva olimpijska ciklusa, a oni su bili iz fondova prekogranične saradnje, republike, pokrajine, grada i NIS-a, u zrenjaninsku sportsku infrastrukturu uloženo je preko pola milijarde dinara. Ishod su brojni sportski objekti: renovirana hala Medison, Gradski stadion, četiri izgrađene i završene fiskulturne sale u naseljenim mestima, sala za borilačke sportove u Kleku, stadion u Melencima, teniski i košarkaški tereni, objekat za talentovane sportiste na stadionu FK Radnički, renoviranje doma Borilačkih sportova, ulaganja u sredstva i opremu u Kristalnoj dvorani, kao i ulaganja u školske fiskulturne sale.

U narednom periodu i to već sledeće godine, realan je i završetak druge faze stadiona i otpočinjanje novog ciklusa izgradnje sportske infrastrukture…

Tako sređena sportska infrastruktura je privlačna i za ostale sportske organizacije i granske saveze van Zrenjanina?

– Sportski kapaciteti koji posedujemo, a posebno jedinstven kompleks (stadion, Kristalna dvorana, hala Medison, Karađorđev park i sve to na nešto manje od jednog kvadratnog kilometra) je van konkurencije u regionu. To je naša razvojna šansa kada je u pitanju sportski turizam, odnosno organizovanje takmičenja i priprema. Sportisti iz više od 30 zemalja koristili su resurse naših objekata i na tome pre svega želim da se zahvalim JUSOZ, SSGZR,NSS, sportskim organizacijama.…

Kad ste spomenuli da smo dobri domaćini, da li smo i dobri partneri Nacionalnim granskim savezima?

– Svakako, dobra saradnja Grada sa nacionalnim granskim savezima dovela je do toga da se u Zrenjaninu organizuju velike sportske manifestacije koje evidentno imaju uticaj na razvoj sporta, ali ne samo sporta, već i turizma. Samo prošle godine, udeo sportskih noćenja u ukupnom broju noćenja u našem gradu bio je preko 20 procenata. Vredno je spomenuti da smo bili domaćini raznim reprezentacijama poput košarkaške, rukometne,futsal. Bili smo organizatori i velikog broja nacionalnih prvenstava….. bič volej, veslanje, stoni tenis za osobe sa invaliditetom, Specijalna olimpijada.

I Grad Zrenjanin u saradnji sa Sportskim savezom realizuje gradske sportske manifestacije?

– U poslednjih nekoliko godina značajno smo podigli kvalitet i kvantitet sportskih manifestacija u gradu i na to smo veoma ponosni jer su postali svojevrsni brend grada, a tu pre svega mislim na: Zrenjaninski polumaraton, Trku za srećnije detinjstvo, Mini Olimpijadu za MNRO Vojvodine, Dan pešačenja, Biznis ligu u košarci, besplatno školice… To su samo neke od manifestacija koje realizujemo u saradnji sa našim sportskim organizacijama.

Korona je značajno umanjila privrednu aktivnost što za posledicu ima otežano finansiranje svih segmenata. Šta se dešava sa finansiranjem sportskih organizacija?

– Poređenja radi, budžet za sport 2010. godine, odnosno sportske organizacije iznosio je 35 miliona dinara, a 2019. bio je 118 miliona dinara. Dakle, skoro tri puta više! Nesumljivo, kriza je donela poteškoće, takmičenja su prekinuta, obustavljena je i besplatna škola plivanja za predškolce, izvori finansiranja od strane sponzora su umanjeni ili skroz ukinuti. Iako je aktuelna situacija ostavila nepovratne posledice ina gradski budžet, ipak nećemo zaboraviti sport i sportske organizacije i očekujemo realizaciju sredstava po programu krajem drugog kvartala ili početkom trećeg kvartala.

Sportski rezultati su neizostavni deo priče o sportu, kako tu stoje naše organizacije?

– Veoma je teško izboriti se sa Novim Sadom i Beogradom, sa njihovim klubovima i budžetima. Ipak, naše sportske organizacije itekako se nose i pariraju klubovima koji imaju značajno veće budžete i na to smo veoma ponosni i još jednom im čestitam. Svedoci smo veoma značajnih rezultata koji su prošle godine ostvarili naši loptaški sportovi, ali i individualni sportovi poput stonog tenisa, rvanja, karatea, kuglanja, raznih drugih borilačkih sportova… Veoma je težak posao održati sportsku organizaciju na vrhunskom nivou, a naši sportski radnici to najbolje znaju. Uprkos posledicama sa kojima se nosimo tokom krize, statistički pokazatelji do kojih smo došli pokazuju da prosečno čak 40 odsto sredstava od ukupnog godišnjeg budžeta nabave iz drugih izvora finansiranja.

Da bismo imali sportske rezultate, trebaju nam sportski stručnjaci, odnosno neophodna je konstantna edukacija, šta preduzimate po tom pitanju?

– I na ovom polju smo dosta aktivni. Tokom pandemije imali smo čak dva onlajn seminara i to jedan lokalnog, a drugi regionalnog karaktera koji je držao profesor Koprivica i koji je bio veoma posećen. Uz to štampali smo i ove godine almanah Zrenjaninskog sporta, a našim profesorima fizičkog podelili smo prvi priručnik za fizičko vaspitanje koji je izdao Fakultet za sport i turizam.

Šta nas očekuje od sportskih aktivnosti tokom leta?

Pre svega, očekujemo da se trenažni procesi u potpunosti normalizuju. U dogovorima smo oko realizacije Sportskih igara mladih tokom jula, besplatnih škola sporta, omladinske veslačke lige. Dozvolite mi da se još jednom javno zahvalim našim volonterima sportistima, ali i volonterima Crvenog krsta i svih drugim volonterima koji su utrošili na hiljade volonterskih sati tokom pandemije i bili na usluzi gradskom kriznom štabu kad god je trebalo. Još jednom iskreno i veliko hvala volonterima!

 

L.Z.