SINIŠA ONJIN, V.D. DIREKTORA NARODNOG MUZEJA, O PLANOVIMA ZA NAREDNI PERIOD

Uskoro prva monografija nakon jednog veka

Čelne ustanove kulture u gradu, Pozorište i Narodni muzej, od aprila vode mlade snage. Poverena im je velika odgovornost, ozbiljni zadaci, ali i mogućnost da mnogo toga urade za Zrenjanin. Siniša Onjin, kustos istoričar, postavljen je za vršioca dužnosti direktora Muzeja. Posetioci koje je godinama dočekivao u Sobi sporta, znaju ga kao vrednog, savesnog, odgovornog i velikog stručnjaka.
Od 2017. realizovao je nekoliko važnih izložbi koje su izašle iz lokalnih okvira. Značajne su „Žensko lice sporta u Zrenjaninu”, „130 godina kuglanja u Zrenjaninu”, kamerne postavke „100 godina Fudbalskog kluba Radnički” i „10 godina Odbojkaškog kluba Proleter”. Bio je stručni saradnik postavke „Prvi vek rvačkog sporta u Zrenjaninu i njegovoj okolini 1919-2019”, autor je teksta i koautor izuzetno posećenih „Priča iz depoa”. Onjin je delom zaslužan za projekat „ACES EUROPE” preko kojeg je Zrenjanin dobio nagradu Evropski grad sporta za 2021. godinu, i član je stručnog tima. Za naš list govori o planovima i izazovima koji su pred njim.
Koje su ideje za naredni period i koliko je odgovornost na vama veća sada, nego ranije?
– Proteklih dva i po meseca upoznao sam rad Muzeja iz perspektive drugačije u odnosu na onu koju sam imao kao kustos Istorijskog odeljenja zadužen za Sobu sporta. Velika je čast voditi jednu ovako eminentnu, kulturnu ustanovu, sa dugom i bogatom tradicijom, a tu je i odgovornost koju takav položaj sa sobom, neminovno nosi. Mogu da kažem da je dosta toga, za ovo kratko vreme koliko sam na njenom čelu, isplanirano i započeto, kao i da se realizacija pojedinih projekata uspešno privodi kraju. Trenutno je akcenat na pravljenju preseka, uočavanju postojećih problema i traženju najadekvatnijih rešenja. Utvrđen je rebalans budžeta i u skladu sa tim odredili smo dalji rad, precizirali prioritete i proširili aktivnosti.
Kako ćete graditi odnos sa kolegama i organizovati rad Muzeja?
– Dolaskom na mesto v.d. direktora zatekao sam sjajan tim ljudi, mojih kolega, stručnjaka i sasvim sam siguran da je pred nama novo, prosperitetno i perspektivno poglavlje. Trudićemo se da u budućnosti implementiramo što više dobrih ideja, koje će zasigurno podići kvalitet ove ustanove.
Koliki je značaj samog Muzeja za Zrenjanin i naše sugrađane?
– Narodni muzej je kulturni i turistički brend našeg grada i Srednjobanatskog okruga u kojem se baštini kulturno nasleđe naših predaka. Osim stalne postavke, redovno organizujemo razne tematske izložbe, radionice, kao i manifestacije koje imaju edukativnu svrhu. Trudimo se da čuvamo istoriju, tradiciju, običaje i multikulturalnost i da afirišemo naše kulturno nasleđe. Prioritet u narednim mesecima je pisanje monografije o Muzeju, koja bi trebalo da bude predstavljena krajem godine. Biće svojevrsna lična karta naše ustanove, a tim pre je značajna, jer za više od stotinu godina koliko Muzej postoji, takva knjiga nije napisana.
Koje oblasti će biti u fokusu?
– Pobrinućemo se da kvalitetom programa i većom dostupnošću kulturne ponude doprinesemo pozitivnoj promeni i napravimo iskorak u kulturnom programu našeg grada, a da pritom napravimo balans između programske aktivnosti i infrastrukturnih projekata koji su potrebni Muzeju.
U kom pravcu će se odvijati saradnja sa ostalim ustanovama kulture?
– Istakao bih odličnu saradnju sa svima. Raduje me značajna podrška Grada Zrenjanina, posebno gradonačelnika Salapure. Iskoristio bih priliku da najavim sportsku izložbu za septembar. Realizovaće se u okviru programa Zrenjanin – Evropski grad sporta 2021. i sugrađanima će predstaviti naše najbolje i najtrofejnije sportiste i sportistkinje.  Nastavićemo i projekat „Muzej u školama”, a naši kustosi obilaziće osnovne škole u gradu. Ministarstvo kulture i javnog informisanja je podržalo nekoliko projekata, koji će se realizovati u drugoj polovini godine. Izdvojio bih rekonstrukciju dela postavke Prirodnjačkog odeljenja, kao i izložbu na kojoj će biti predstavljana dela iz naše Zbirke likovne umetnosti na temu hedonizma.

Miroslava Malbaški

  • BIOGRAFIJA
    Siniša Onjin rođen je u Zrenjaninu 1982. gde je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Grupi za istoriju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. U Narodnom muzeju je radio 2012. i 2013. kada i stiče zvanje kustosa-istoričara. Od 2013. do 2016. godine, bio je angažovan u prosveti kao profesor istorije, a u decembru 2016. ponovo se zapošljava u Muzeju. Dobitnik je Specijalne nagrade na 8. Međunarodnom festivalu sportskog filma na Zlatiboru 2019. za dokumentarni film „Žensko lice sporta u Zrenjaninu” i priznanja „Stručnjak u sportu”, koje dodeljuje Sportski saveza Grada Zrenjanina.

  • NEDELjA KULTURE OD 25. JUNA DO 3. JULA
    – Tokom ove manifestacije očekuje nas mnoštvo dešavanja. Sjajna je prilika da sve zrenjaninske institucije kulture programom pokažu sav kreativni potencijal. Dobar deo biće prezentovan u atrijumu Muzeja i drago nam je što ćemo biti domaćini. Jedan od glavnih događaja biće izložba fotografija „Pod sjajem zvezda”, organizovane povodom 40 godina rada Branislava Brajana Rašića, zvaničnog fotografa benda „Roling stouns” (The Rolling Stones) i drugih svetskih zvezda pop i rok muzike.