SINOĆ U BAROKNOJ SALI GRADSKE KUĆE PROMOCIJA KNJIGE: „Ko t‘ pokida sa grla đerdane“

Lekar i kompozitor dr Jovan Popović rođen je u Adi, a ceo radni vek proveo je u Zrenjaninu. Bio je očni lekar i humanista, a iako se samo amaterski bavio muzikom, ostavio je dubok trag i u toj sferi, kao značajan kompozitor. Knjiga o dr Jovanu Popoviću, koja je sinoć predstavljena zrenjaninskoj publici u baroknoj sali gradske kuće, satkana je od pripovedanja i priloga više autora, pored ostalih i znamenitog zrenjaninskog hroničara, penzionisanog učitelja Dejana Bošnjaka, koji je i najzaslužniji za oživljavanje uspomene na dr Popovića.Pesmu, koja je postala i naslov knjige, „Ko t‘ pokida sa grla đerdane“ komponovao je doktor Popović, na stihove čuvenog pisca Alekse Šantića, a tu pesmu su pevale Radmila Dimić, Nada Mamula, Dušica Bilkić, Merima Njegomir, Hanka Paldum i mnoge druge pevačke zvezde.
Organizator književne večeri bili su kompanija „UM-ING“
(Umićević inženjering) i izdavačka kuća „Tiski cvet“ iz Novog Sada uz podršku Grada Zrenjanina.
Priređivač ove knjige je moj dobri, stari prijatelj Sima Matić iz Ade, a i doktor Jovan Popović je takođe Ađanin. Kada mi je Sima predložio da pomognem u izdavanju ove knjige pitao sam koja je veza sa nama Zrenjanincima. Rekao mi je da je dr Popović ceo svoj radni vek proveo u Zrenjaninu i ovo je jedan mali doprinos kulturi našeg grada jer se on pored svoje profesije amaterski bavio muzikom i komponovanjem – rekao je Borislav Umićević, osnivač i vlasnik kompanije „UM-ING“.
Učesnici promocije bili su Dejan Bošnjak učitelj, afirmisani društveni radnik, Dejan Tomić, muzički urednik i publicista i Sima S. Matić priređivač i urednik. Dr Slobodanka Boba Latinović govorila je o medicinskom delu knjige. Za muzički deo bili su zaduženi Miša Blizanac – pevač, kompozitor i višestruki pobednik Zlatne tamburice, Milan Prunić – Duma i Maksim Mudrinić, gajdaš iz Sivca.


M.Malbaški

Foto: Jovan D. Njegović