Škole protiv korone – kako izdržati?

Piše: Milena Bečejac

„Početak školske godine, inače početak septembra, obeležila je masovnija pojava žutice. Zarazni virus proredio je pre svega školske klupe. Zdravstveni radnici bili su u stanju pripravnosti i ponovo nakon rata imali, naročito na infektivnom odeljenju, kao i u domovima zdravlja i dispanzerima, još jedan ispit izdržljivosti”.
Ovo je, između ostalog, u „Vodiču kroz Zrenjanin 2000”, objavljeno u tekstu „1999. – više od rata”. Autori su naveli da je to „publikacija o vremenu prošlom, sadašnjosti i projektovanoj sutrašnjici Zrenjanina”, kao „bedeker – priručnik za turiste i podsetnik za Zrenjanince”, a objavljena je februara 2000. godine.
Evo, podsetili smo se. Ujedno, pitanje je da li će u nekoj novoj publikaciji ostati zabeleženo da se 2020. godine pojavila svetska pandemija, kada je počeo da hara virus korone i koji nam je svima promenio živote, od kada nam je svakodnevica pod maskam, u redovima za testiranje, za vakcinisanje… Godine u kojima su otišli mnogi dragi ljudi, kada se zdravstveni radnici danonoćno bore za živote obolelih… Valjda će se naći neko ko će zapisati kako je to bilo u gradu na Begeju.
Što se tiče škola, i tu bi moglo toliko toga da se napiše. Đaci u klupama, pod maskama, u onlajn učioncama, uče u realnom i digitalnom svetu, ili kombinovano – sve zavisi od epidemijske situacije i odluke nadležnih… Ovih dana, broj ukupno zaraženih virusom se povećava, pa je i u školama sve veći broj obolelih, i među đacima, i među nastavnicima. Period izolacije je sada kraći, ali u zrenjaninskim školama muku muče kako da nađu zamenu za odsutne radnike jer ima i obolelih, ali i onih koji su u izolaciji jer je zaražen neko od članova porodice. Nastavnika i učitelja koji bi zamenili kolege, uglavom, nema. Škole se snalaze kako znaju i umeju, ali zaista zvuči neverovatno da, recimo, nastavnik likovnog drži časove hemije. Stručna zamena u osnovnim i srednjim školama teško se nalazi… Vreme brzo prolazi, nije daleko ni kraj ove školske godine pod maskama… Koliko ćemo znanja poneti iz nje?