SKUP GRAĐANA O POSLEDICAMA SMRADA IZ KAFILERIJE: Filteri za vazduh za dva meseca?

„Prekon“ će narednih dana nabaviti prečistač otpadnih voda, a do kraja godine i filtere za vazduh, izjavio je juče na skupu Zrenjaninskog socijalnog foruma, prema obećanjima koje je dobio od vlasnika ove firme, Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika i predsednik Saveta mesne zajednice „Dositej Obradović“.

On je rekao da se sa rukovodstvom „Prekona“ nije sastajao samo uoči „Dana piva“ kako bi smanjili rad u tom periodu, već da se dve godine bavi ovim problemom. Ovo je inače bio prvi put da se jedan javni funkcioner odazvao pozivu Zrenjaninskog socijalnog foruma da učestvuje na skupu koji organizuju.

a20180907 lesnina kafilerija radisic ilic samardzic63

Na jučerašnjem skupu, koji je održan u klubu „Dositej“ na Lesnini, uvodno izlaganje održao je Petar Ilić, bivši gradski inspektor za ekologiju, koji je 2016. godine Osnovnom javnom tužilaštvu i podneo prijavu protiv „Prekona“ za privredni prestup – zato što, kako kaže, ova firma nije obavila merenje zagađujućih materija u vazduhu od januara do juna te godine. Navodi da je kao inspektor zatražio da se izrekne zabrana rada kafileriji na 10 godina. Takođe ističe da institucije koje su do sada vršile merenja vazduha, ove godine nisu kupile licencu za to jer im se ne isplati, budući da ona košta oko 800.000 dinara.

a20180907 lesnina kafilerija ilic42

 

Jedan od ljudi koji je učestvovao u projektovanju i izgradnji kafilerije 1984. godine bio je i mašinski inženjer u penziji Sergej Stevanov. On smatra da nesnosan smrad iz ovog pogona nastaje jer se doprema sirovina u raspadanju, koja bi morala da se hladi ako stoji duže od 24 časa. Naveo je i da se to ranije poštovalo.

– Kafilerija je bila zlatna koka a i danas donosi ogromne prihode vlasniku. On je toliko arogantan da nije došao ni da se izvini građanima zbog smrada i zagađenja – rekao je Stevanov, a sa njime se složila većina prisutnih.

a20180907 lesnina kafilerija stefanov54

Jedan od stanovnika naselja Lesnina, koji u ovde živi od 1980. godine, kazao je da je neprijatnih mirisa iz kafilerije bilo i tih godina, ali ne u toj meri kao danas.

O ishodu najava pomoćnika gradonačelnika raspravljaće se za dva meseca na novom skupu Zrenjaninskog socijalnog foruma, na kojem je Radišić pristao da učestvuje. Do tada građanima ostaje da prate nastavak suđenja „Prekonu“, kao i da vrše pritisak na odbornike koji dolaze iz njihovih naselja, ne bi li temu smrada iz kafilerije stavili na dnevni red gradske Skupštine, savetuje Miroslav Samardžić, aktivista ZSF-a.

Opširnije u štampanom izdanju…

M.M.

Foto: Z. Dedić

a20180907 lesnina kafilerija publika18

 

a20180907 lesnina kafilerija ilic petar prst24

a kafilerija

a prekon perkon kafilerija (7)