SKUPOĆA MENJA NAVIKE, ZBOG VISOKIH CENA TRPEZE PRAZNIJE

Šnicla sve tanja, riba na parče

Kraj novembra i početak decembra su u Banatu, posebno u seoskim domaćinstvima, bili poznati po svinjokolju. Često su se tim povodom u kućama pripremale prave gozbe. Nekad bilo, sada se spominje. Sve je manje onih koji tove svinje, a zbog visokih cena nema mnogo onih koji su u mogućnosti da ih kupe.
– Ranijih godina u ovo vreme nisam mogao glavu da dignem od posla oko klanja svinja i pravljenja đakonija od mesa. U sezoni sam u svom selu obrađivao i do 300 tovljenika. Bilo je tu svega, od čvaraka pa do kobasica različitih vrsta. Danas je toga sve manje – kaže Todor Niku iz Torka.
Naš sagovornik je zaposlen u jednoj mesari na Bagljašu. Tamo smo sreli i Iliju Galovića, sugrađanina koji je zašao u 88. godinu života.
– Dobro se sećam da smo i mi koji živimo u gradu klali svinje, sušili meso, slaninu. Danas kupim po koji komad sveže slanine ili pečenice, osolim i odimim, tek da se podsetimo lepih vremena. Radujem se kada nam dođe unuka iz Beograda i poslužimo je domaćim proizvodima – kaže Ilija.
Odgovor na pitanje zašto je svinjokolja i ovakvog načina pripremanja zimnice sve manje, pokušava da nam da Todor Niku.
– Ljudi više nemaju vremena za takve rituale i obično kupuju manju količinu mesa ili suhomesnatih proizvoda. Uz to, ko može danas da plati 300 dinara za kilogram žive mere tovljenika?! Prošle godine je, da podsetim, to koštalo 160 dinara. Za malo gurmanluka, potrebno je mnogo novca – ističe mesar i pokazuje slaninu koja košta od 660 dinara i mleveno meso za kobasice po 640 dinara za kilogram.

U danima posta mnogi se orijentišu na ribu čija je cena gotovo dvostruko viša nego lane.
– Kupila sam pet parčadi ribe i za to dala skoro jednu crvenu! Nekada sam uzimala celog šaran ili čak i dva?! Sve je skupo. Prošlog decembra šaran je koštao 450, a danas je 750 dinara kilogram – kaže Mirjana S. koja očekuje da će njena penzija, nakon povećanja, dostići iznos od 33.000 dinara.
– Šaran se prodaje manje bar za četvrtinu u odnosu na prošlu, a još manje u poređenju sa periodom od pre dve godine. Potrošači ribu kupuju na parče, na svaki gram pogotovo paze oni sa nižim primanjima. Ima i sugrađana koji mogu da isprate visoke cene u ribarnicama. I na ribnjacima kilogram šarana košta blizu 600 dinara – rekao nam je Dragan Jovanović iz ribarnice na Bagljašu.

Neki građani čekaju tradicionalne zimske gastrnomske manifestacije, kao što je „Kobasicijada” u Belom Blatu, nadajući se da će tamo moći da po povoljnijim cenama kupe neki proizvod. Na zrenjaninskoj pijaci ovih dana bogata je ponuda mesnih delikatesa. Tamo se mogu naći i čvaci po ceni 1.500 dinara za kilogram. Sušena svinjska pečenica je oko 1.700, a kobasice koštaju od 1.200 do 1.400 dinara. Naravno, na tezgama ima i švargle, kulena, belih kobasica, a prodavci tvrde da su zadovoljni prodajom.

N. Božović