SLOBODAN BRANKOVIĆ, GENERALNI SEKRETAR ASS, O IZGRADNjI ATLETSKE STAZE U ZRENjANINU

Nova staza gotova za godinu dana

Generalni sekretar Atletskog saveza Srbije (ASS), Slobodan Branković 9. septembra predao je gradonačelniku Zrenjanina Čedomiru Janjiću projekat izgradnje moderne atletske staze na Gradskom stadionu u Karađorđevom parku. Kako je rečeno, vrednost investicije je oko 51 milion dinara. Sada je na nadležnim gradskim službama da projekat obrade i što pre raspišu javnu nabavku.
Kada je realno očekivati da počne izgradnja staze?
– Nadam se da će lokalna samouprava uspeti da završi javne nabavke do kraja godine. U tom slučaju izgradnja staze će početi na proleće. Ima mnogo grubih radova, a tartan ne može da se postavi pre nego što dođe toplo vreme. Realno je očekivati da se to radi krajem maja ili početkom juna, jer mora da bude 20 suvih dana u nizu. Očekujem da staza bude gotova do kraja leta 2017. godine.
Prema projektu, kakve su karakteristike atletske staze koja će biti izgrađena na Gradskom stadionu?
– Kada se grade atletske staze, u startu se odlučimo zašto to gradimo i zbog čega. Da je Zrenjanin manja sredina, odlučili bismo se za postavljanje školske staze koja ne zahteva IAAF sertifikat. Bila bi to staza samo za treninge, školska takmičenja i slično. Ali, Zrenjanin je velik grad sa atletskom tradicijom, pa bi sve osim osam „pruga” na tartan stazi, izgrađenoj po najvišim standardima, bilo neprofitabilno.
Kakve koristi će grad imati od takve staze?
– Osim za osnovne trenažne procese i za nastavu fizičke kulture, ta staza će služiti za organizaciju velikih takmičenja. Takođe i za pripreme atletičara iz drugih sredina, pa će se uloženi novac vratiti kroz dolazak stranih gostiju, pune hotele i pansione.
Koliko gradova u Srbiji ima takvu stazu?
– U Srbiji je do pre nekoliko godina bilo tri staze kao što će biti zrenjaninska. Imali su je Beograd, Novi Sad i Kragujevac. Davno je i Niš imao atletsku stazu, kao i Subotica, ali one su propale jer se nije ulagalo u održavanje. Danas nove staze imaju Prijepolje, Kruševac, Vršac, Novi Pazar, urađena je jedna trenažna u Beogradu, ali u glavnom gradu osim te staze nema većih. Ovog časa se pokreće projekat u Zrenjaninu, u Pančevu je već pokrenut, a na listi želja je i Ćuprija, koja je sama uradila projekat. Niš i Subotica takođe žele modernu stazu.
Mediji su pre nekoliko meseci preneli da će se zrenjaninski Gradski stadion zvati „Ivana Španović”. Da li je to zvanično?
– Nije. To je pisano zato što je Ivana iz Zrenjanina, pa su novinari povezali da se ta staza radi za nju. Ali, ne radi se stadion za Ivanu Španović, nego za građane Zrenjanina, a da li će se staza zvati po njoj, to je druga priča, o tome ćemo naknadno. Grad Zrenjanin je vlasnik stadiona, oni se pitaju. Ivana je velika sportistkinja koja nam donosi mnogo medalja, ali ponavljam, stadion je za sve Zrenjanince.

GRAD OČEKUJE POMOĆ
Kako je izjavio gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, iz budžeta Grada izdvojiće se deo novca za izgradnju atletske staze. No, on je naglasio da grad to neće moći da finansira sam. Janjić je istakao da će se lokalna samouprava za pomoć obratiti pokrajinskim i republičkim institucijama.
SUZANA KOKAVSKI