SLUČAJ „SPLAV”: STANOVNICI MALE AMERIKE SE ŽALE, INSPEKCIJA NEGIRA NADLEŽNOST

Ko kontroliše „okupaciju” zelenih površina

Stanovnici i predstavici Saveta MZ Mala Amerika uputili su sredinom ovog meseca zahtev komunalnoj i građevinskoj inspekciji i Javnom preduzeću, raspitujući se za tačan datum završetka i postavljanja splava na Jezeru 3. U zahtevu se traži i podatak koliko je trajanje zakupa javne površine na kojoj se odvijaju radovi.
Nikola Novaković je u ranijim izjavama tvrdio da će postavka splava „početi čim to vremenski uslovi dozvole”, a budući da su se od aprila izmenjali svi vremenski uslovi, logično je da se građani pitaju kada će posao biti završen. Tada je u izjavi za list „Zrenjanin” najavio i da će tužiti sve koji mu nisu dozvolili da radi tri godine dok je trajao sudski spor, odnosno zbog finansijskog gubitka.
Postavka konstrukcije plutajućeg objekta počela je 11. jula ove godine, a posle kratke gužve na obali Jezera 3, radnici su napustili „gradilište”. Ostale su samo velike metalne konstrukcije, koje čekaju da budu iskorištene za svoju konačnu namenu – da budu porinute u vodu jednog od tri jezera Begejske petlje. To se, do zaključenja ovog broja, nije desilo, niti postoje naznake kada će.
Na pitanje kakav je rok dat vlasniku splava da završi radove na Jezeru 3, iz JVP „Vode Vojvodine” odgovorili su da je neko drugi nadležan da odgovori na to.
– Za sva ova pitanja obratite se lokalnoj samoupravi Grada Zrenjanina, komunalnoj ili vodnoj inspekciji u čijoj je nadležnosti dalje postupanje u vezi sa postavljanjem ovog splava. Sudski spor, koji je inicirala grupa građana iz Zrenjanina, okončan je u korist JVP „Vode Vojvodine”, a zakupac Nikola Novaković nije nam se obraćao sa novim zahtevima za zakup zemljišta – saopštili su iz službe sa odnosima sa javnošću tog preduzeća.
Ipak, prema potvrdi koju je to preduzeće izdalo Nikoli Novakoviću, a u čiji posed je došla redakcija „Zrenjanina”, čini se da je ono bilo nadležno pre tri godine za odgovore na pitanja o rokovima i posledicama. U pomenutom dokumentu se navodi da je rok za izvršenje radova 15 dana od početka radova, a da je u slučaju štete na terenu i zemljištu investitor dužan da je ukloni i sanira. No, taj dokument se odnosi samo na 2014. godinu, a prema daljim informacijama iz JVP „Vode Vojvodine”, Novaković od njih nije dobio novo rešenje. Za kontrolu radova i rokova, kako su nas izvestili predstavnici „Voda Vojvodine”, trebalo bi da bude zadužena pokrajinska vodna ili gradska komunalna inspekcija.
Načelnik komunalne inspekcije Milan Jovanov, pak, tvrdi da to nije tačno, da za informacije treba da se obratimo pokrajinskoj ili republičkoj komisiji jer, kako je rekao u telefonskom razgovoru, komunalna policija ne može da uređuje ponašanje na površini koja pripada pokrajinskom ili republičkom preduzeću.

  • OZELENjAVANjE
    Osim problema sa rokovima za postavljanje plutajućeg objekta, stanovnici MZ Male Amerike imaju primedbe i na to da mesto na kojem se nalazi konstrukcija nije propisno ograđeno i obeleženo, da ne postoji tabla sa nazivom objekta, namenom, veličinom splava. S obzirom na to da članovi pomenute Mesne zajednice žele da ozelene površine oko jezera, traže da budu obavešteni o rokovima završetka radova na toj lokaciji.

Suzana Kokavski