Socijalisti kao Georgina kod Radovana trećeg

Piše: Dalibor Bubnjević

Socijalisti kao Georgina kod Radovana trećeg
Pozicija Socijalističke partije Srbije na ovdašnjoj sceni u mnogome podseća na mesto bremenite Georgine u kući Radovana trećeg. Oni bi se olako politički porodili i zauzeli udobne fotelje, ali im to ne dozvoljavaju dok prethodno ne potpišu papire. Nezvanično se može čuti da pregovore SPS-a i SNS-a koči insistiranje Željka Malušića da bude zamenik gradonačelnika. Sa tim se ne slažu naprednjaci, budući da je stav stranke (koja je pobedila na prethodnim izborima) da moraju u potpunosti preuzeti odgovornost. U konkretnom slučaju to znači da njihovi kadrovi moraju obavljati najznačajnije funkcije.
Socijalisti, uprkos višemesečnom pregovaranju, iskazuju neočekivani nivo kooperativnosti. Na poslednjoj sednici Skupštine grada njihovi odbornici su glasali i za smenu svojih partijskih drugova – direktora i članova upravnih i nadzornih odbora?! Zanimljivo je da u tome nije želeo da učestvuje najiskusniji odbornik SPS-a Radoslav Jocić iz Knićanina.
Nisu naprednjaci bili suviše strogi prema SPS-ovcima, baš kao što ni Radovan nije bio dosledno strog prema Georgini. Izašli su im u susret i udomili Ivana Francuskog. Donedavni direktor fiktivnog Radija „Zrenjanin“ imenovan je za prvog čoveka Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“. Mnoge je iznenadila ovakva kadrovska politika, budući da Francuski nije najaktivniji član Socijalističke partije Srbije, a i stiče se utisak da sa pozorištem ima dodirnih tačaka kao Georgina sa porodilištem.