ŠOKANTNA VEST VEZANA ZA ZRENJANINSKU FABRIKU VODE

Investitor tuži Ministarstvo zdravlja

Umesto da odavno bude presečena svečana vrpca i kroz cevi gradskog vodovoda poteče prečišćena pijaća voda – proizvod fabrike vode koju je neposredno uz izvor na Mihajlovačkom drumu izgradio konzorcijum „Zilio” – stvar je, izgleda, došla do suda. Poslednjeg radnog dana prošle godine „Zilio” je, kako tvrdi Nenad Obradović, direktor „Grupe Zilio” DOO Beograd, podneo tužbu protiv Ministarstva zdravlja. Razlog – negativno mišljenje Ministarstva na okolnost može li konzorcijum da se bavi distribucijom vode za piće.
U saopštenju koje smo primili u utorak, 9. januara, „Zilio” ističe da je bilo šest pokušaja da se, po ovom pitanju, stupi u kontakt sa premijerkom Vlade Republike Srbije, koji nisu urodili plodom. Nenad Obradović takođe tvrdi da „Zilio” ima potvrdno mišljenje Ministarstva građevine, koje je, dakle, sasvim suprotno od rešenja Ministarstva zdravlja.
– Neshvatljivo je da Vlada Srbije ne rešava problem nastao dijametralno suprotnim mišljenjima i tumačenjima Zakona. Čak ni na dopis naših inostranih partnera koji su uložili 3,5 miliona evra u ovaj posao, nema odgovora premijerke. Posle gotovo pet meseci zastoja u radu, investitor je, ne svojom krivicom, pretrpeo ogromne gubitke koji se svakim danom uvećavaju zbog potpune nezainteresovanosti admiistracije da se ovo pitanje reši. Investitor je uložio sopstvena sredstva, kao i sredstva iz kredita „Erste banke” za izgradnju fabrike na raspis javne nabavke JKP „Vodovod i kanaizacija” Zrenjanin. Javnu nabavku je odobrila Agencija za javne nabavke, kao i Vlada Srbije izdavši AOFI garanciju, da bi ta ista Vlada sada zatvorila oči i uši na rešenje Ministarstva zdravlja da investitor ne može da se bavi delatnošću prečišćavanja vode, iako je Ministarstvo građevine, pod čijom su nadežnošću komunalne delatnosti, napisalo da – može. Kakav je ovo signal za domaće i strane investitore? – pita Nenad Obradović, direktor.
U nastavku saopštenja Obradović je izneo i detalje o tome kakva šteta, u ovoj situaciji, preti opremi koja je ugrađena u fabriku vode. I ukazuje da je zatražen i sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.
– Nadležnima u Vladi Srbije, kao i Gradu Zrenjaninu, uputili smo dopis da je, nakon tri meseca stajanja, oprema koja je veoma osetljiva na temperaturne razlike (keramički filteri, membrane reversne osmoze, kao i jonoizmenjivačka smesa), u režimu kada postrojenje ne radi, u opasnosti da se trajno ošteti ili čak bude uništena, čime bi se izazvale nesagledive posledice i višemilionska šteta.
U međuvremenu je ambasador zemlje našeg ino partnera zatražio sastanak sa predsednikom Vučićem, kako bi mu predstavio problem i zatražio brzo reagovanje i rešavanje problema nastalog ne zaslugom investitora, već drugih činilaca – izveštava Obradović.
Na kraju saopštenja Nenad Obradović je prozvao i lokalnu vlast u Zrenjaninu da sama donese odluku, bez obzira na stav Ministarstva zdravlja:
– Predloženo je održivo rešenje gradskim vastima i nadamo se da će se to najkasnije u toku sledeće nedelje rešiti. Na gradskim vlastima je sada da pokažu da mogu sami da odluče (da postave interes građana ispred politike), da ovo pitanje reše i da građanima najzad poteče pitka voda u roku od tri dana od postignutog dogovora. Ukoliko do dogovora ne dođe, ne vidimo drugi način nego da pokrenemo tužbu protiv nadležnih i na taj način zaštitimo svoja prava i imovinu – zaključio je Nenad Obradović.
Do zaključenja ovog broja našeg lista nije bilo reakcije iz Gradske uprave, niti JKP „Vodovod i kanalizacija”.

M. S-n