SOS TELEFON DOSTUPAN 24 SATA U VREME PANDEMIJE: ANONIMNO DO INFORMACIJA I POMOĆI

Učestali pozivi za trećinu više nego lane

Tokom vanrednog stanja širom sveta zabeležen je porast u slučajevima porodičnog i partnerskog nasilja. Vanredno stanje je dodatno povećalo napetosti u disfunkcionalnim porodicama, i za neke žene kuća, nažalost, nije bezbedno mesto.
Ostati kod kuće za njih znači ostati sa nasilnikom. Mera policijskog časa, zbog koje su žene bile primorane da mnogo više vremena provode u izolaciji sa nasilnikom i ograničavanje kretanja, davali su počiniocima nasilja dodatnu moć i kontrolu. Žrtve su bile onemogućene da stupe u kontakt sa SOS telefonom za podršku i institucijama koje pružaju zaštitu – izjavila je Radoslava Aralica, koordinatorka Zrenjaninskog edukativnog centra (ZEC), nevladine organizacije, koja od 2013. godine kontinuirano pruža uslugu SOS telefona i savetovališta ženama sa iskustvom nasilja u porodici.
Koordinatorka navodi da su sa vanrednim stanjem zabeležile povećanje usluga za 30 odsto u odnosu na isti period prošle godine. ZEC izražava zabrinutost da u periodu pandemije mnoge žene trpe nasilje u izolaciji, ali i tišini. Mnoge žene nemaju prostora da potraže pomoć i podršku na bezbedan i poverljiv način.
S. V.

Opširnije u štampanom izdanju