SPASIOCI NA PESKARI SVAKOG LETA IMAJU IZAZOVAN POSAO

Sigurnost sugrađana – prioritet!

Mnogi traže spas od visokih temperatura negde pored vode. Otuda se opravdano postavlja pitanje ko na kupalištima brine za našu bezbednost. Na zrenjaninskoj Peskari duži niz godina angažovani su profesionalni spasioci. Ovog leta, njih desetoro podeljeni su u četiri sektora i tako motre na kupače. Osim što su hrabri, morali su proći i određene obuke, kako bi mogli adekvatno da reaguju u akcijama spašavanja.
Jedan od spasilaca koji je prvi put ove sezone počeo da radi ovaj posao je Nemanja Pruginić. Na pitanje da li je imao nekih ozbiljnijih intervencija, Nemanja je u izjavi RTV „Santos” naveo da je najizazovnije od početka sezone bilo spasavanje labuda koji se bio zakačio za udicu u trsci. Takođe, govorio je i o edukaciji koju je morao da prođe.
– Pred početak sezone prošli smo obuku na bazenu gde smo pokazali svoje umeće u plivanju, ronjenju, izvlačenju. Takođe, morali smo da polažemo i teorijsku obuku prve pomoći, kao i onu u vezi sa spasavanjem. Radno vreme nam je od 8 do 20 časova u dve smene, jer u tom periodu radi Peskara i tada je kupalište u potpunosti obezbeđeno. Prva smena nam je od 8 do 16, a druga od 12 do 20 časova – navodi Pruginić.
Na pitanje da li su kupači imali neke neobične zahteve i za šta sve su tražili pomoć, mladi spasilac kaže da nije bilo nekih prevelikih angažovanja.
– Par puta smo morali da saniramo posekotine, a često opominjemo kupače da se ne kače na bove, jer te sajle koje ih drže pucaju. Inačenije bilo nekih većih intervencija – navodi Nemanja.
Na Peskari je prvi put i devojka spasilac. Na početku je bilo čudnih komentara i pogleda. Kako kaže Dunja Brankovan, nju to ne brine jer voli posao koji radi.
– S obzirom na to da sam sportistkinja i da mi ovakva vrsta posla leži, nije mi bilo teško da se odlučim na ovakav izazov. Volim vodu, plivanje, ne bojim se posla – rekla je Dunja RTV „Santosu”. Ona kaže da je dosadašnja sezona bila relativno mirna, bez većih intervencija. Kaže, takođe, da kupači poštuju pravila, pogotovo stariji, dok mlađi umeju da budu nestašni.
Naravno, kako navodi, svi oni poslušaju kad im se kaže i imaju poštovanja prema spasiocima.
Na pitanje kako podnose visoke tepmerature, Dunja Brankovan veli da je bilo veoma teško onih dana kada su temperature prelazile 35 stepeni.
– Mnogo se hidriramo, pijemo vodu, kada možemo pokvasimo se u vodi, to je jedini spas od vrućina – zaključila je Dunja Brankovan.

S. Vorkapić