„SRBIJAGAS” PREUZEO DISTRIBUCIJU U ZRENjANINU: Nove investicije i potpuna gasifikacija

– Ovim ugovorom se rešavaju sve finansijke obaveze koje Grad Zrenjanin ima prema „Srbijagasu” i obrnuto, znači nema više međusobnih potraživanja. Kao što znate, u Zrenjaninu se gradi fabrika „Linglong tajers”, što je ogroman projekat čiju ćemo gasifikaciju raditi mi, kao i ostalih budućih fabrika u industrijskim zonama – rekao je Dušan Bajatović, direktor „Srbijagasa“, danas u Novom Sadu, prilikom potpisivanja dokumenta kojim je „Srbijagas“ preuzeo distribuciju ovog energenta u Zrenjaninu.
Bajatović je ocenio da lokalane samouprave nemaju kapacitete da upravljaju distribucijom gasa i pozdravio je odluku Grada Zrenjanina da distribuciju gasa prepusti „Srbijagasu”.
– Plan nam je i kompletna gasifikacija cele teritorije Grada Zrenjanina. U toku su radovi na proširenju skladišta gasa u Banatskom Dvoru na 750.000.000 kubnih metara, a u narednim fazama će kapacitet biti proširen na milijardu kubnih metara – objasnio je Dušan Bajatović.
U ime Zrenjanina ugovor je potpisao gradonačelnik Čedomir Janjić.
– Pregovori sa „Srbijagasom” oko naših dugovanja su trajali oko tri godine. Mi smo dug koje smo nasledili 2012. dosta smanjili i on je spao na oko 4 miliona evra. Planirano je da „Srbijagas” u gasifikaciju zrenjaninskih sela, kao i delove grada koji nisu u potpunosti gasifikovani, uloži 14 miliona evra. Još jedan veliki benifit ugovora koji smo potpisali jeste da Grad neće trošiti svoj novac za gasifikaciju industrijskih zona, već će to „Srbijagas” obaviti o svom trošku – rekao je Čedomir Janjić.
Gasifikacija pojednih sela na teritoriji Grada Zrenjanin je u toku. To su naseljena mesta Knićanin, Perlez i Belo Blato, a radovi bi trebalo da krenu još i u Tarašu, Jankovom Mostu, Orlovatu, Tomaševcu, Čenti i Fakaždinu.

Ž.Mišič

Foto: Grad Zrenjanin

(Opširnije u štampanom izdanju)