SRPSKA CRNJA: Boemski etno-bazar

Sada već možemo reći tradicionalni, Boemski etno-bazar” udruženja građana „Draga Gavrilović“ u Srpskoj Crnji, održan je četvrti put na seosku slavu Sv. velikomučenika Prokopija. Na ovogodišnjoj manifestaciji je učesvovalo 12 udruženja, poljoprivrednih gazdinstava i preduzetnika sa teritorije AP Vojvodine. Svoje proizvode izlagali su Udruženje žena Radojevo i sekcija ručnih radova iz Radojeva, uruženje „Livađanke“ iz Aleksandrova, udruženje „Etno net“ iz Srpske Crnje, udruženja: „Melenački talenti“ iz Melenaca, „Orhideja“ iz Banatskog Velikog Sela, „Tanke niti“ iz Novog Bečeja, „Vredne ruke“ iz Bele Crkve, „Klaričanke i Klaričani“ iz Radojeva, Dodin špajz” i Zora Đurić iz Banatskog Karađorđeva, PG Milan Ćuk” iz Banatskog Karađorđeva izlagao je sir za svaki dan, Branko Kondić, proizvođač meda, Rade Maljković, proizvođač organske soje, kukuruza i pšenice, Podrum vina Malbašić” iz Novih Kozaraca, Dragan Milojević iz Novog Sada, po prvi put je Dragomir Šujica je izlagao svoju začinsku papriku, zatim su tu bili i proizvodi Milice Harasimov i mnogih drugih.

U kulinarskom delu učestvovalo je 12 takmičarskih ekipa iz regiona u kuvanju riblje čorbe. Ponuda na štandovima izlagača i preplitanje svekolikih mirisa domaće kuhinje, privukli su više od hiljadu posetilaca koji su uživali u razgledanju i degustaciji. Ovogodišnji pobednik u kuvanju riblje čorbe je Nikola Savić iz Novog Sada, inače republički sudija u kuvanju riblje čorbe – rekla je Ružica Nikoletić, predsednica Udruženje. Kulturnozabavni program je ove godine bio je u dvorištu škole, jer smo u saradnji sa MZ Srpska Crnja udruženim sredstvima obezbedili adekvatnu binu sa opremom i ozvučenjem, kako bi naši folkloraši i njihovi gosti, kao i Scenario bend” imali bolje uslove nego prošle godine, a sve to zahvaljujući sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo – kaže naša sagovornica.

Kao i prošle godine, suorganizatori su MZ Srpska Crnja i SKTC „Đura Jakšić“ Srpska Crnja, dok je pokrovitelj, uz Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, i Opština Nova Crnja, kao i brojni sponzori.

M.B.
Fotografije Dragana Nikoletića