ŠTA SVE UTIČE NA ODLUKU MEŠTANA SELA DA SE ODSELE IZ RODNOG MESTA

Sela sve praznija

Konstanta naše zemlje u protekloj deceniji – koju će malo ko dovesti u pitanje – jeste smanjenje broja stanovnika. Ovaj trend naročito je prisutan u ruralnim područjima. Tako su sela poput Jankovog Mosta i Banatskog Despotovca u periodu između dva popisa (2002. i 2011. godine) izgubila 25 odnosno 24 odsto stanovništva. Čini se da je od tada do danas žitelja ovih, ali i drugih srednjobantaskih sela, još manje. Do toga dovodi odlazak ljudi, pretežno mlađe životne dobi, u gradove ili inostranstvo u potrazi za boljim uslovima života.
Prema poslednjem popisu stanovništva iz 2011. godine Srbija je imala 7.163.034 stanovnika, a danas ih, prema procenama Republičkog zavoda za statistiku (RZS), ima manje od sedam miliona.
Podaci RZS-a iz 2011. godine pokazuju da su najviše stanovnika na teritoriji našeg grada izgubili Jankov Most, Banatski Despotovac, Tomaševac, Lukino Selo, Orlovat – oko 20 odsto. Nešto bolje su prošli Perlez, Ečka i Taraš (oko 10 odsto manje), a najmanji odliv stanovništva imali su Mihajlovo, Aradac i Čenta (ostali bez 6 do 3 odsto stanovnika). Lukićevo je, prema ovoj statistici, ostalo bez 16 odsto žitelja.

ODSEČENI OD SVETA
Lukićevljani sa kojima smo razgovarali smatraju da je veliki problem njihovog mesta to što nedostaju putevi.
– Selo ima samo jedan put i time je faktički odsečeno od sveta. Autobuski prevoz u Lukićevu postoji, ali je neefikasan i redak tako da njega koriste samo oni koji moraju. Godinama tražimo od nadleženih da naprave put koji bi sa gradom povezao Lukićevo i okolna sela – Orlovat, Tomaševac i Botoš. Uz taj put Lukićevljani bi od Zrenjanina bili udaljeni svega pet kilometara – navodi jedan od meštana ovog sela. On i njegovi sugrađani polažu nade u buduću kinesku fabriku guma koja se gradi u blizini Lukićeva, predlažući da se radnici iz Kine sa svojim porodicama nasele ovde i tako spasu selo od odumiranja.
Druge okolnosti zbog kojih meštani Lukićeva odlučuju da se odsele jesu i slaba ponuda kulture i razonode. Kulturno-umetničko društvo „Veljko Lukić Kurjak”, koje postoji 75 godina, ne nastupa u Lukićevu već u Zrenjaninu zato što Dom kulture, svojevremeno jedan od najmodernijih u SFRJ, propada. Mladi koji bi hteli da se bave sportom, mogu samo da treniraju fudbal u lokalnom klubu. Zato mnogi roditelji decu vode u Zrenjanin gde imaju mnogo veći izbor aktivnosti. Mlađi stanovnici sela žale se da u Lukićevu nemaju gde uveče da izađu.

VELIKI BROJ KLEČANA OSTAO
Klek je prema popisu iz 2011. imao 3.000 stanovnika, a kako navodi Goran Marković, predsednik Saveta tamošnje mesne zajednice, u Kleku trenutno živi oko 2.700 ljudi. U poređenju sa ostalim selima na teritoriji grada, Klek nije izgubio mnogo stanovnika.
Razlog tome može biti činjenica da je ovo selo udaljeno od Zrenjanina svega osam kilometara, a da do grada postoji redovan autobuski prevoz, te veliki broj Klečana ostaje da živi u selu. Kako kaže Goran Marković, meštani Kleka uglavnom rade u zrenjaninskim firmama, a manji deo se bavi poljoprivredom. Imaju i zemljoradničku zadrugu „Agro Klek” koja zapošljava 70 ljudi. Marković dodaje da su u toku radovi na izgradnji industrijske zone u selu.
– Klek ima modernu kanalizaciju, a nedavno smo dobili i kablovsku televiziju i internet. Osnovnu školu pohađa 160 učenika, a samo u predškolskoj ustanovi Klek ima 40 dece. U planu je izgradnja jaslica. Parovi koji dobiju dete dobijaju od mesne zajednice 10.000 dinara. Ova sredstva se izdvajaju od samodoprinosa, a Klek je jedno od retkih mesta koje ga ima – priča predsednik Saveta tamošnje MZ.
Ono što Klek izdvaja od ostalih mesta u okolini jeste sport. Osim fudbalskog kluba koji nastupa u područnoj ligi, tu su čuveni odbojkaški muški i ženski klub. Selo je 2018. godine izgradilo modernu salu za borilačke sportove gde treniraju karatisti.

  • TREBA NAM BANKOMAT!
    Meštanka Lukićeva R. M. skrenula je pažnju na nedostatak koji većini možda ne bi pao na pamet. Naime, Lukićevo nema nijedan bankomat! – Podizanje novca je prava noćna mora. Najbliži bankomat se nalazi u Ečki. Dok odete do tamo i nazad, ne samo da ćete izgubiti novac već i vreme, a najverovatnije ćete se i načekati dok dođete na red pošto su u Ečki česte gužve.

Ž. Mišić