STANjE NAKON NEVREMENA JE UBRZO NORMALIZOVANO, U BOLNICI I NA BAZENU SANIRAJU ŠTETU

Kiša potopila Zrenjanin i okolinu

STANJE NAKON NEVREMENA JE UBRZO NORMALIZOVANO, U BOLNICI I NA BAZENU SANIRAJU ŠTETU
Tokom nevremena koje je u petak uveče pogodilo Zrenjanin i okolinu, pao je 81 litar kiše po kvadratnom metru, navodi za naš List Meteorološka stanica Zrenjanin. Ulice, podrumi i garaže bile su poplavljene, u pojedinim delovima grada neko vreme nije bilo struje ni vode, a kiša je probila krov dela Opšte bolnice, zbog čega je Porodilište bilo poplavljeno.
Nekoliko sati nakon nevremena situacija u gradu se normalizovala, a neke posledice oluje još uvek bivaju sanirane, prema podacima iz gradskih službi.

20180803-kisa-nevreme-posledice-poplava--27_43130979254_o

RADOVI NA KANALIZACIONOJ I VODOVODNOJ MREŽI
Velika količina kiše koja je pala u petak uveče stvorila je probleme pri funkcionisanju atmosferske i fekalne kanalizacije, izazvani su kvarovi na uličnoj vodovodnoj mreži, a bili su poplavljeni i putevi. Čim je kiša prestala, ekipe JKP „Vodovoda i kanalizacije” izašle su na teren da saniraju posledice nevremena – i to 50 radnika, uz specijalizovana vozila, mobilne pumpe i mehanizaciju, saopštili su iz ovog preduzeća.
– Prvo se intervenisalo u Bolnici i njenoj neposrednoj okolini, zatim na svim ključnim crpnim stanicama za prikupljanje otpadnih voda, potom na ključnim saobraćajnicama (nadvožnjak, magistrala, putevi prioritetnog značaja), a onda i u ulicama gde je došlo do najvećeg zadržavanja vode i gde su problemi sa kanalizacijom bili najveći. Nakon toga, naše ekipe su nastavile da rade na odgušenju kanalizacione mreže i uklanjanju vode sa ulica po prijavama građana – saopštili su iz ovog komunalnog preduzeća.
Kako navode u „Vodovodu”, dva veća kvara na kanalizacionoj i vodovodnoj mreži desila su se u naselju 4. juli i u Melenačkoj ulici, zbog čega do subotu u podne deo kvarta 4. juli nije imao vode. Kao suvenire posle kiše, građani i ekipe „Vodovoda” na ulicama su pronalazili tablice sa automobila, koje su spale za vozila, a one su potom predate saobraćajnoj policiji.
Tokom nevremena nije bilo udesa u gradu, kako su saopštili iz saobraćajne policije, iako je više semafora bilo van funkcije. Saobraćaj je bio otežan u gotovo svim ulicama. Osim toga, poplavljeni su bili i podrumi i garaže, te su pripadnici vatrogasno-spasilačkog bataljona izlazili na teren po prijavama građana i crpili vodu iz objekata, naveli su u Odeljenju za vanredne situacije MUP-a Srbije u Zrenjaninu.
Bilo je i manjih kvarova na niskonaponskoj mreži, zbog čega neko vreme nije bilo struje u delu grada kod Šećeranskog parka, obavestila je Elektrodistribucija.

20180803-kisa-nevreme-posledice-poplava--31_43848061951_o

KIŠA PROBILA PLAFON U BOLNICI
Značajniju šteta usled nevremena pretrpela je Opšta bolnica „Đorđe Joanović”. Kiša je probila krov i Porođajno odeljenje je bilo poplavljeno, međutim nakon završetka padavina, situacija je brzo stavljena pod kontrolu, te niko od pacijenata nije bio ugrožen, saopštili su u Bolnici. U toku je procena štete, a dva dana nakon nevremena popravljeni su i liftovi koji su bili poplavljeni.
Zbog slabosti krova nove zgrade Bolnice i višegodišnjeg problema sa njime, popustili su plafoni i velika količina kiše probila je unutra, naveo je dr Vladimir Arbutinov, pomoćnik direktora Opšte bolnice „Đorđe Joanović”.
– Svi pacijenti su bili zbrinuti i nije bilo ugroženih. Drugo, svi aparati su na vreme sačuvani i funkcionišu. U jednom momentu ovde je bilo preko sto ljudi koji su radili do kasno u noć i zahvaljujući posvećenosti,uspeli smo da spasemo sve što je moglo – rekao je dr Arbutinov, zahvalivši se tehničkoj i sanitarnoj službi Opšte bolnice, jedinicama civilne zaštite opšte namene, pripadnicima vatrogasno-spasilačkog bataljona i Domu zdravlja „Dr Boško Vrebalov”.
Dr Arbutinov je napomenuo da je u staroj zgradi Bolnice takođe curila voda, ali da šteta nije toliko velika kao u novom delu.
Opštu bolnicu je u subotu posetila i pomoćnica pokrajinskog sekretara za zdravstvo dr Snežana Bojanić, koja je naglasila da je zadovoljna time kako su osoblje i menadžment Opšte bolnice rešili ovu situaciju.
– Znamo da krov zrenjaninske Bolnice nije kompatibilan sa građevinskim uslovima kakvi bi trebalo da budu, i mi smo za to izdvojili sredstva, koja je Opšta bolnica već dobila. U ponedeljak je trebalo da počnu radovi na sanaciji krova. Šteta će biti sanirana kada sve sagledamo – rekla je Snežana Bojanić.
Kako kaže, druge zdravstvene ustanove iz Vojvodine pomoći će zrenjaninskoj Opštoj bolnici. Trudnice i ginekološki obolele žene upućuju se u Bolnicu Vrbas, a one sa rizičnijim trudnoćama u Klinički centar u Novom Sadu. Pomoć u transportu pacijenata zrenjaninskoj Bolnici pružio je Dom zdravlja, koji je ustupio svoja vozila.

38406517_1328140053987016_4867228669799563264_n

  • Ne radi bazen
    Gradski bazen je do daljnjeg zatvoren za kupače zbog toga što su se u toku nevremena pokvarila filterska postrojenja, saopštila je JU „Sportski objekti”. Navode da je popravka kvara u toku i da može da se koristi zatvoreni bazen.

M. Maričić