STANOVI ZA IZBEGLA LICA U ULICI FRANJE KLUZA RAPIDNO PROPADAJU

Svi okreću glavu i zataškavaju slučaj

Već po useljenju stanari su počeli da nailaze na niz nedostataka. Žalili smo se nadležnima, ali adekvatnu pomoć niko nije dobio. To je trajalo sve do trenutka kada su problemi počeli da se uvećavaju. Tražili smo pomoć od izvođača radova, žaleći se da krov prokišnjava, PVC prozori takođe. Pucaju cevi u zidovima i patosima, pločice, plafoni.
Ovim rečima se našoj redakciji obratio Davor Mitrović, jedan od stanara u ulici Franje Kluza, ukazujući na probleme koji muče sve njegove komšije. Mitrović navodi da im ni posle godinu dana niko nije izašao u susret iako su se obraćali Gradu Zrenjaninu, Gradskoj stambenoj agenciji, Komesarijatu za izbeglice, Jedinici za upravljanje projektima. Međutim, kako kaže, svi su od njihovog problema okretali glave i zataškavali slučaj.
Podsećanja radi, porodice Knez, Galić, Tomaš, Knežević, Ćurić, Šašić, Dulać, Dragović, Mitrović, Komadina i Čorokalo, prognani iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine 90-ih godina prošlog veka, utočište i egzistenciju pronašle su u gradu na Begeju.
Krajem januara 2019. useljeni su u stambenu zgradu u ulici Franje Kluza, izgrađenu u okviru potprojekta 4 Regionalnog stambenog programa, posredstvom Banke za razvoj Saveta Evrope i Grada Zrenjanina, koji je, u skladu sa zakonom, investitor i vlasnik zgrade čija je vrednost 274 hiljada evra, odnosno nešto više od 33 miliona dinara. Radove je izvršilo građevinsko preduzeće „Kej” iz Valjeva.

POLAKO SE SVE URUŠAVA
Danas, godinu i po dana kasnije objekat ubrzano propada. Zemljište je počelo da tone, beton ispod terasa da puca, pločice u kupatilima da se odlepljuju, kanalizaciona mreža pravi probleme, malter sa plafona otpada… Najveću brigu stvara voda, koja tokom kišnih dana curi na sve strane, posebno na strujne instalacije koje mogu dovesti do ogromnih posledica. Na sve ove probleme ukazali su nam očajni stanari.
– Strujne i vodovodne instalacije se mešaju i predstavljaju opasnost. Ovde ima mnogo dece koja se igraju po hodnicima. U strahu smo da nešto može da se desi bilo kome od nas. Pojedine kvarove smo sami otklanjali. Zvali smo privatno majstore, plaćali. U mom stanu konkretno, u kupatilu, ispod tuš kabine, uopšte nije bila postavljena cev za odvod.
Voda je konstantan problem. Curi ispod laminata i svuda pronađe put. To se dešava svaki put kada pada kiša. Niko se ne oglašava i imam osećaj da su svi „digli ruke” od nas – rekao nam je jedan od komšija.

KOMŠIJE MOLE ZA POMOĆ
Sugrađanka, čije ime je poznato redakciji je objasnila da je vlaga velik problem u njenom stanu, ali ne i jedini.
– Pojedine kvarove smo sami otklanjali. Zvali smo privatno majstore, plaćali. U mom stanu konkretno, u kupatilu, ispod tuš kabine, uopšte nije bila postavljena cev za odvod. Kada se kupam voda je curila na sve strane i morala sam da je skupljam krpama. To je zaista grozno.
Jedan dan mi je pukla cev između ve-ce šolje i vodokotlića, umalo mi voda nije sve poplavila. Kao da su pravili stanove za neprijatelje, a ne za ljude – razočarana je i ogorčena ova stanarka.
Hodnici u zgradi su često puni vode, a podne rešetke začepljene. Kada je jači pljusak stanari idu po vodi, jer im se, preko pragova, sliva u domove.
U drugom stanu najveći problem je vlaga. Pregradni zidovi su rađeni od gipsa, a samo noseći od betona, stoga lako propadaju.
– Doselili smo se u julu prošle godine i od tada nam se nižu problem za problemom. Kupatilo je najkritičnije. Pločice su popucale svuda, zidovi propadaju i ljušte se. Nismo uopšte zadovoljni stanom za koji smo kupili nov nameštaj i želeli da nam bude lep i sređen – dodala je druga komšinica.
Stanovnici ove stambene jedince se nadaju da će nadležni imati sluha i da će problemi koji ih muče biti sanirani u što kraćem roku.
Miroslava Malbaški