Stočiću, postavi se!

Piše: Ljiljana Bailović
Poštar zakačio za ulazna vrata izveštaj: stigao nam paket iz daleke Kine, pa da ga podignemo u najbližoj poštanskoj ekspozituri… Već sam se navikla na čudesa moderne trgovine – naručiš kakvu sitnicu iz beskrajnog proizvodnog repertoara kineskih poduzetnika, i ona uredno stigne na kućnu adresu: preko devet mora i devet gora, a kao da si je pazario u susednoj trafici (samo sa zadrškom, koliko treba za avionski prevoz), deca to obilato koriste… Mada – ovog puta sam se baš iznenadila.
U paketiću je bilo parče plastike oblikovano kao držač za mobilni telefon (da ti na stolu stoji uspravno kao mini-ekran), i uz nju mala crna kutija, u obliku kvadra, ne veća od rezervne eksterne telefonske baterije. Staviš je na sto pored telefona-ekrana i uključiš je, a crna kutija na površinu stola projektuje, crvenim laserskim zracima, konture kompjuterske tastature. Pred tobom nacrtana tastatura, ali na njoj možeš da kucaš kao da je prava! Kucaš po stolu, a slova i brojke se očitavaju na telefonskom ekranu… Digitalna tehnološka magija svakodnevno nas obasipa novim čudima, takoreći nezamislivim u jučerašnjem svetu mehaničke civilizacije. Što se mene tiče, to je kao da se ostvaruje ona zapovest iz bajke „stočiću, postavi se”! Takav je svet zamišljao Tesla, smišljajući osnove za njegovo postojanje…
Da, Tesla je trasirao 20. vek – onaj koji se ostvario. Ali – njegovo glavno otkriće još nije realizovano. Jer, svet ni danas nije spreman da ga prihavti i iskoristi nesmerljive mogućnosti koje bi to doneo celom čovečanstvu: besplatna energija „iz jonosfere”, koja se prenosi bežično do bilo koje tačke na Zemlji. Prosto, ova civilizacija nije u stanju da prihvati takvu mogućnost. Ne može, nema kapacitet, jer je upravo želja za prisvajanjem fundament civilizacijskog rasta, sve do sada. Besplatna energija – gde je tu profit?! Možete li da zamislite sve konsekvence besplatne energije? Posledice bi bile nesagledive… Rekla bih, planetarni komunizam.