Struka nokautirala „fabriku vode“!

Piše: Dalibor Bubnjević

Srđan Bogaroški, Dragan Lalić i Bernat Takarič su jedino imali hrabrosti da kažu šta je, zapravo, to što neki nazivaju „fabrika vode“. Ova trojica diplomiranih inženjera su, u Izveštaju Predragu Bodirogi, direktoru JKP „Vodovod i kanalizacija“, konstatovali da skalamerija na obodu grada „ne ispunjava tehničke uslove“! Štaviše, naglasili su da „rad postrojenja za prečišćavanje vode ugrožava i preopterećuje celokupan sistem vodosnabdevanja i kanalisanja Zrenjanina”!
Očito je struka pobedila šarlatane! Na naučnoj osnovi je potvrdila da NIJEDAN od 37 kriterijuma nije ispunjen?! Na primeru tzv. fabrike vode „pada u vodu“ i čuvena izreka da i „ćorava koka neko zrno pogodi“.
Kakve su posledice navedenog inženjerskog izveštaja? Može se očekivati da će ga potvrditi i stručnjaci koje je angažovao gradonačelnik. Potom bi trebalo da reaguju i nadležni državni organi. Javnost ima pravo da zna kakva nam je voda tekla iz tog „tehnološkog monstruma“. Potom je potrebno utvrditi ličnu odgovornost. Najpre tzv. investitora, a potom i njihovih pomagača koji su, u međuvremenu, zanemeli. Nepostupanje u skladu sa poverenim ovlašćenjima predstavlja krivično delo, pa će biti posla i za tužioca.
Preostaje nam suočavanje sa realnošću! To znači: buđenje iz košmarnih snova i/ili pak prihvatanje realnosti, ma koliko ona sumorna bila.