STUDENTI NA LETNjOJ STRUČNOJ PRAKSI: Šansa za praktičnu proveru znanja

Do 5. juna traje prijavljivanje studenta Tehničkog fakulteta „Mihajlo Pupin” za tromesečnu letnju stručnu praksu (LSP) koju već sedam godina organizuju Zrenjaninski poslovni krug (ZREPOK) i ova visokoškolska ustanova, a od 2013. godine u ovaj projekat se uključio i grad Zrenjanin. Na Tehničkom fakultetu je danas u novom amfiteatru, projekat predstavljen studentima treće i četvrte godine. Moderator prezentacije bila je prof. dr Dragana Glušac, koordinatorka projekta na Fakultetu.

Po rečima prof. dr Dragice Radosav, dekanke Fakulteta, reč je o stvarnoj, a ne izmišljenoj praksi na kojoj studenti stiču, uz pomoć mentora, dragocena praktična znanja. Praksu je do sada završilo 87 studenata.

rsz_letnja_strucna_praksa1

Prema podacima Dragoslava Bjeloglava, člana upravnog odbora ZREPOK-a, 2011/2012. godine zaposlilo se 90, a 2014/2015. godine 60 odsto praktikanata. Šansu će ove godine dobiti 20 studenata – 10 sa informacionih tehnologija, tri sa odevnih tehnologija, pet sa industrijskog menadžmenta i dva sa industrijskog inženjerstva.

Pomoćnik gradonačelnika Duško Radišić je napomenuo da se i u oblast visokog školstva uvodi dualno obrazovanje, što se na zrenjaninskom fakultetu već uveliko primenjuje. Studentima je preporučio da, po diplomiranju, pokušaju da osnuju svoju kompaniju.

rsz_letnja_strucna_praksa_3

Grad Zrenjanin će obezbediti zaradu za studente koji uspešno završe projektni rad (po 30.000 dinara), ZREPOK će najboljeg studenta na praksi nagraditi stipendijom od 120.000 dinara, a Fakultet daruje besplatne master studije praktikantu koji najbolje odbrani svoj projektni rad.

M.B.