SUBOTNjI DAN NA VELIKOJ PIJACI: BOGATA PONUDA VOĆA I POVRĆA

Od kupusa do mesa i vunenih čarapa

Lepo subotnje prepodne na zrenjaninskoj Velikoj pijaci privuklo je brojne sugrađane. Ponuda je brojna, potražnja bi, kažu pijačari, mogla biti i bolja…
Za tezgom i naša „stara poznanica” Olja. Ukrajinka je, živi više od deset godina u Zrenjaninu. Pored uobičajenih stvari za zimnicu: ajvara od crvene i ljute paprike, Olja nudi i ajvar sa senfom.
– Cena svih vrsta ajvara je 500 dinara po tegli. Tu su i lovačka salata, za 350 dinara, pekmez od kajsije – za 300 dinara po tegli i čokoladna torta – za 500 dinara. Prošle godine asortiman je bio bolji. Sada je slabiji jer je i intersovanje kupaca manje zbog slabije kupovne moći, a samim tim i količine su manje. Biće valjda bolje – kaže Olja.
Pored njene tezge Magda Torma iz Mužlje prodaje med i pčelinje proizvode iz porodičnog pčelinjaka.

19-1b-Subota na pijaci Rezu kupus na licy mesta

NEPOVOLjNA GODINA ZA PČELARE
– Kupaca nema previše, a i količine za prodaju nisu velike jer je godina bila nepovoljna za pčele. Posle jake zime došlo je pretoplo leto. Meda je manje, a slabije se i traži. Valja zbog cene: 600 dinara za livadski i suncokretov i 700 dinara za med od bagrema i lipe, dok je cena meda u saću 800 dinara za kilogram. Imam stalne kupce, ljude koji su se uverili u kvalitet meda i pčelinjih proizvoda „Torma” – govori Magda i dodaje da se dobro prodaju propolis kapi po ceni od 150 dinara za 20 mililitara, polen po 180 dinara za 100 grama i vosak za meleme i kalemarske radove u voćnjaku.
Na obližnjoj tezgi raspitujemo se za cene turšije. Ona „bez čorbe” od svih vrsta povrća je 200 dinara za kilogram.
– Dođu ljudi, kupe kilu, dve tri. Današnji pazar nije bio loš – kaže Irena iz Mužlje, koja nudi i domaći „baštenski” paradajz za 100 dinara, karfiol za 40 dinara po kilogramu, kolika je i cena svežnja rotkvica i zelene salate.
Kiseli kupus, „ribanac” i prokola prodaje se po ceni od 100 do 120 dinara za kilogram.
Dobra je ponuda kupusa za kišeljenje, u glavicama i rezanog. Kilogram kupusa u glavcama prodavao se na veliko za 25, a rezanog za 30 dinara. Na jednom mestu mladić za kupce „na licu mesta” reže kupus. Mašina je „na struju”, a pošto je priključak daleko, tu je dizel generator.
Ljuba iz Elemira prodaje ogrevno drvo u krupnim oblicama.
-Prikolica ima dva kubika „neto”, nudim je za 100 evra i verujem da ću je prodati – kaže Ljuba koji ne želi da se „slika za novine”.

PILETINA OD 250 DINARA
Na mesno – mlečnoj pijaci Marija Đurđev iz Gospođinaca prodaje pileće meso, kako kaže „sa kćerkine farme”. Cena celih pilića je 250, belog mesa 330, bataka 300, a jetre 350 dinara za kilogram.
– Znam kakva je potražnja i kupovna moć pa dovozim taman toliko robe koliko se obično proda – kratko će Marija.
Dragana Cvetkov iz Takovske ulice u Zrenjaninu, pored živinskog prodaje i guščje meso.
– Radim u „Drekslmajeru”, a svekrva sa bavi živinom. Ja uglavnom prodajem. Ima ljubitelja guščijeg mesa koji su spremni da plate 500 dinara za kilogram – komentariše Dragana.
Na pijaci ima i sadnica voća, cveća, a tople vunene čarape (do pola lista noge) mogu se kupiti za 500 dinara, natikače za 400, vunene čarape i kape za 200 do 300, rukavice za 100 do 150 dinara.

  • NASTAVIO TRADICIJU
    Svetomir Milić iz Mrčajevaca kod Čačka prodaje beli sir i kajmak – mlađi i zreliji po ceni od 400, odnosno 900 dinara za kilogram.
    – Vidite, kupaca ima. Kada se jednom uvere u kvalitet dolaze redovno. Kajmak jeste skup, pa ja kao prodavac moram biti zadovoljan kada kupac kupi i četvrt kilograma. Takva su vremena – komentariše Svetomir, čiji roditelji su redovno dolazili u Zrenjanin i prodavali sir i kajmak više od tri decenije…

M. Stojin