SUGRAĐANI MALE AMERIKE APELUJU DA SE REŠI PROBLEM U GUNDULIĆEVOJ ULICI

Deponija nadomak centra
Zapušten plac, glodari i mini deponija, slika je koja ruži jednu od najprepoznatljivijih ulica u Zrenjaninu, Gundulićevu. Ova ulica nije velika, ali stanovnici imaju velike muke da spreče gomilanje đubreta i držanje rastinja pod kontrolom, s obzirom da plac koji se nalazi preko puta nekadašnjeg „Trgovinsko Banat” niko ne održava već godinama.
Naša sugrađanka, Svetlana Čabrić Mišoni, koja živi odmah do ovog zapuštenog lokaliteta, ukazala nam je na to da joj trenutno probleme prave miševi i pacovi koji joj ulaze u kuću s dvorišne strane, dok je letos bilo problema sa ambrozijom, s obzirom da su biljke nicale na čitavoj površini placa.
– Već godinama apelujemo na nadležne organe da urgiraju i da vlasnika nateraju da održava ovaj plac, da raskrči i deponuje đubre na mesto predviđeno za to, međutim, ostala je samo prazna priča. Ovo je problem čitavog naselja a ne samo nas koji živimo u neposrednoj blizini. Deca se ovde, pogotovo leti, igraju. Međutim, plac je pun, pored đubreta, i stakla, gvožđa, krhotina i čega sve ne, a što se možda ne vidi odmah jer je obrastao rastinjem. Ima i jedan otvor, nekadašnji šaht, ali s koga je nažalost, skinut poklopac i sada predstavlja opasnost po prolaznike koji ne znaju da postoji. Da ne kažem da su pojedini očevici tu videli i zmije, pored pacova i miševa – kaže stanovnica Gundulićeve, koja, s obzirom na to da je samohrana majka, udovica bez posla, nema mogućnost da plati službu koja bi izvršila deratizaciju placa.
Naša sugrađanka dodaje da je kucala na vrata nadležnima, od onih u Gradskoj upravi, Komunalnoj policiji, Direkciji za izgradnju i uređenje grada Zrenjanina, Odeljenju urbanizma, do sanitarne i inspekcije za zaštitu životne sredine. Odgovor koji je dobijala uglavnom se poklapao, a koji glasi da je ta parcela privatno vlasništvo i da oni ne mogu ništa da učine po tom pitanju, i da ona jedino može da podnese privatnu tužbu protiv vlasnika.
Ona dodaje da „Čistoća i zelenilo” s vremena na vreme, obično jednom do dva puta godišnje, pokosi plac i iseče žbunje i granje i to kada se u ovoj Mesnoj zajednici angažuju i pozovu ih, i da sve ostane na tome. Najveći je problem, kaže, leti, kada se đubre nagomila i kada neodgovorni pojedinci naprave pravu deponiju od placa, pa onda uz neprijatne mirise i strepi hoće li se ta pokošena suva trava i granje zapaliti ukoliko neko baci pikavac…

NEKADA ZAŠTIĆENO ZDANjE
Kuća građena oko 1902. godine, koja se nalazila na ovoj parceli i koja je uživala status zaštićene celine s obzirom da je sagrađena u zoni Prostorne kulturno – istorijske celine ,,Centar Zrenjanina”, srušena je pre desetak godina ali uz obavezu vlasnika da prilikom gradnje vrati izgled lica objekta sa prvobitne kuće, kao i ajnfort kapiju s koje se ulazilo u kuću.

S. Vorkapić