SUGRAĐANKE PUTEM DRUŠTVENIH MREŽA POKRENULE ZANIMLJIVU AKCIJU

Novi sjaj starih ajnfort kapija

Fejsbuk grupa „Vrata sa dušom” okuplja volontere i ljubitelje kulturnih vrednosti našeg Grada, među kojima su lekari, advokati, profesori, novinari, umetnici, vaspitači, trgovci, uspešni sportisti, a pre svega građani. Trenutno broji više od 150 članova. Administratorka je Otilija Buheker Ilić, profesorka informatike, a pomaže joj Gorjana Ponjević Balani, stolarka.
Zajedno su se odlučile da pokrenu zanimljivu akciju prikupljanja fotografija i podataka o vlasnicima starih vrata i ajnfort kapija u Zrenjaninu kojima je potrebna obnova. Nakon nekoliko meseci traganja i velikog broja prispelih predloga odabrana su prva vrata koja će uskoro zasijati novim sjajem. Nalaze se u Ulici kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića 27, pored poslastičarnice „Fontana”.
Kako naša sagovornica objašnjava, kontaktirani su vlasnici. Pošto su u pitanju vrata zgrade koja je pod zaštitom države postoji određen proces dobijanja dozvole Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Akcija koju ove Zrenjaninke sprovode dobila je podršku pomenute ustanove. Preostaje da se „zasuču rukavi” i prione na posao.
– Dozvola za početak radova je stigla, a vrata smo uz pomoć dobrih ljudi transportovali u Gorjaninu radionicu gde kreće avantura. Želja nam je da dokažemo da smo zajedno jači i da uz malo truda možemo da učinimo nešto lepo za naš grad. Gorjana Ponjević, inače jedina stolarka u Srbiji i jedini stručnjak u ovoj oblasti u našoj grupi, biće glavni koordinator koji će ispratiti proces od početka do kraja. Zadatak nas preostalih biće da je slušamo i par sati svog vremena posvetimo ovom cilju, damo sve od sebe, usput naučimo nešto što ranije nismo znali i steknemo novo iskustvo – iskrena je Otilija Buheker Ilić.

GRAD POSEBNE LEPOTE
Zrenjanin se može pohvaliti zaista bogatom arhitekturom. Dovoljno je prošetati glavnom gradskom ulicom i upoznati se sa zgradama čije fasade plene posebnom lepotom. Na mnogima se ističu stari prozori, skulpture i druga ornamentika. Ne manjka ni zanimljivih haustora, koji su, nažalost, zapušteni. Posebne priče, srećne ili tužne, ali svakako zanimljive, pričaju vrata i ajnfort kapije. Kroz njih se prolazi u dvorišta kuća u kojima su živeli znani i neznani sugrađani. Mnoge su prepuštene zubu vremena. Boja koja ih je nekada krasila se oljuštila, drvo propalo, metalni delovi zarđali…
– Gledajući fotografije kapija koje propadaju na jednoj od zrenjaninskih Fejsbuk grupa, Gorjana i ja rešile smo da se pokrenemo. Cilj nam je da makar jedna stara vrata godišnje rekonstruišemo i vratimo im stari sjaj, jer verujemo, i znamo da to možemo. Znamo i to da nismo same, da nas ima više, sa istom željom i zajednički možemo mnogo toga. Možda i uspemo da za kratko vreme ulepšamo nekoliko starih zrenjaninskih kapija – kaže naša sagovornica.

AUTENTIKA JE POSEBNO VAŽNA
Radionica Gorjane Ponjević Balani u Ečkoj je prostor magije gde staro, crvotočno, istrunulo drvo ponovo oživljava. Njene vredne ruke i ogromno znanje u stanju su da stvore čudo. Za to su zaslužne godine rada i usavršavanja, ali i stotine predmeta od drveta koje je rekonstruisala i vratila ih u prvobitni oblik.
– Čeka nas mnogo šmirglanja, lepljenja, uklapanja, farbanja…ali će nam svima srce biti veliko kada posao privedemo kraju i pored tih vrata prođemo kasnije. Ona su lice kuće i ne sme se dozvoliti da propadnu. Sve što možemo da donesemo u radionicu, donećemo – kaže za naš list poznata stolarka. Navodi da se prvo radi detaljna analiza.
– S obzirom da su pomenuta vrata pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture, za svaku nedoumicu se sa njima moram konsultovati. Prvo ih moram očistiti, izbrusiti, zameniti trule delove, a opet voditi računa i o autentici. Pukotine se ispunjavaju posebnim gitom za drvo. Obično se na predmetu nađu tragovi originalne boje na osnovu kojih se mora pronaći ista i onda sledi farbanje. Ako na ornamentici pronađem tragove pozlate to je nešto čime završavamo proces – objasnila je Gorjana Ponjević Balani.
Kada nova vrata budu postavljena svi se nadaju da će biti ukras šetališne zone i da će vrlo brzo na red doći druga, treća…kao i da će se ići u složenije poduhvate.
– Današnjica je puna izazova, kako ličnih tako i onih na nivou zajednica. Veliki broj sugrađana je svakodnevicu sveo na preživljavanje nakon proteklih ograničenja i stvaranja granica tamo gde se uvek nalazila sloboda. Mi želimo da pokažemo da malim stvarima možemo menjati svet, crtati osmeh i pružati slobodu. Produžujući vek nečemu vidno dotrajalom poput vrata na kojima ćemo raditi, želimo da izmamimo osmeh prolaznicima izazivajući radost znatiželje šta se iza njih nalazi. Grupa je nastala iz želje da okupimo sve one koji dele našu ideju i želju za promenom. Nije zatvorenog tipa i svi su dobrodošli. „Vrata sa dušom” su vam otvorena – poručuju Gorjana i Otilija.

Miroslava Malbaški

Foto: Danijela Nella Savičić i Jovan Drndak Njegović