KORONA VIRUS NIJE ZATAMNIO „SUNČANU JESEN ŽIVOTA” CRVENOG KRSTA ZRENjANIN

Topao osmeh osunča starost

Za Crveni krst i njegove volontere i volonterke ni jedna situacija nije toliko vanredna da aktivnosti stanu. U stvari, svaka prilika je izazov za one kojima je pomoć neophodna. Naši volonetari dobro znaju da pomoć nije samo materijalna, već je pomoć i topao osmeh, podsećanje da ljudi u nevolji nisu sami, reči ohrabrenja da smo uvek tu, za njih.
Ovako za „Zrenjanin” govori sekretarka Crvenog krsta (CK) Zrenjanin Aleksandra Tanasijević koja je, nedavno, zajedno sa saradnicima, a uz podršku Grada, uspešno organizovala obeležavanje 140. godišnjice ove humanitarne organizacije u našem gradu.

Prijateljska ruka
– I ove godine, uprkos situaciji u kojoj se nalazimo, realizovali smo našu tradicionalnu manifestaciju „Za sunčanu jesen života”, koja se održava tokom oktobra i posvećena je našim najstarijim sugrađanima – priča nam Aleksandra Tanasijević.
– Želeli smo da njihovoj jeseni života darujemo toplinu sunca i prijateljsku ruku. Tokom oktobra smo, kao i prethodnih godina u ovom mesecu, organizovali posete našim najstarijim volonterima. Posetili smo i bračni par sa najdužim bračnim stažom, Darinku i Petra Kneževića, koji je prijavljen na naš konkurs. Oni su sa volonterima proslavili 62. godišnjicu braka – rekla je sekretarka uz napomenu da su sve aktivnosti realizovane u skladu sa preporučenim preventivnim merama.
Onako kako su godinama bili posvećeni svakoj aktivnosti Crvenog krsta, neposredno su osetili brigu svojih mlađih kolega i koleginica Dragojla Grujić i Radivoj Grujić, bračni par koje, osim ljubavi i razumevanja, vezuje i humanost. Zajedno su godinama pomagali drugima i zaslužili su da i njima pomažu.
Ovi, najstariji aktivisti humane organizacije nisu očekivali da će tokom ovogodišnje manifestacije „Sunčana jesen života” biti slavljenici.
– Jesmo aktivisti već decenijama, ali nismo to radili da bismo dobijali priznanja, niti ćemo ubuduće to očekivati – kaže Dragojla Grujić. – Radili smo sve srcem i nismo marili za uslove i vreme, niti smo očekivali nagrade. Mislimo da još možemo i imamo volje da nastavimo. Radost je još veća kada znate da neko mari za vaš aktivizam i ukazuje vam pažnju.

Za bake i deke – rečju i crtežom
Ni ove godine nisu izostali literarni i likovni konkursi posvećeni starijim osobama. Organizovani su za devojčice i dečake predškolskog uzrasta i učenike i učenice od prvog do četvrtog razreda. Utkani su u specifičnu „Sunčanu jesen života” 2020. a tema je bila „Moj deda i moja baba”.
Uz poštovanje svih mera predostrožnosti koje nalaže pandemija, laureati likovnog i literarnog konkursa su, zajedno sa svojim vaspitačicama i nastavnicima, prisustvovali svečanosti u prostorijama Crvenog krsta Zrenjanin, gde su im uručene diplome i prigodni pokloni. Kao i svih prethodnih godina i ovog puta je priređena izložba, što je pričinilo posebno zadovoljstvo učesnicima konkursa.
Nagrade je najuspešnijim autorima uručila predsednica Komisije za podmladak i omladinu Olivera Jović.
Aleksandra Tanasijević je čestitala najuspešnijim mališanima iz Predškolske ustanove i učenicima, zahvalivši im se na učešću, kao i njihovim pedagozima – vaspitačima, nastavnicima razredne nastave i saradnicima Crvenog krsta, koji su ih motivisali da pišu o svojim bakama i dekama i izraze im ljubav, privrženost i zahvalnost i crtežima.

LAUREATI
Likovni radovi – predškolski uzrast:
1. Anđela Lalović – Vrtić ,,Leptirić”.
2. Nina Đurić – Vrtić ,,Sunčica”.
3. Indija Mirč – Vrtić ,,Zvezdica”.
Likovni radovi – učenika od 1. do 4. razreda osnovnih škola:
1. Merima Radovančev, II razred, OŠ „Mladost”, Tomaševac.
2. Jovan Topalov, II-2 razred, OŠ „Đura Jakšić”, Zrenjanin.
3. Ivana Todorović, II razred, OŠ „Branko Ćopić”, Lukićevo.
Literarni radovi – učenici od 1. do 4. razreda osnovnih škola:
1. Pavle Miličić, IV-1 razred, OŠ „Đura Jakšić”.
2. Dušan Antić, III-5 razred, OŠ „Petar Petrović Njegoš”.
3. Maša Manigodić, III-5 razred, OŠ „Petar Petrović Njegoš”.
Svi nagrađeni su iz zrenjaninskih škola.

GODINE NISU PREPREKA ZA HUMANOST
Dragojla Grujić je najstarija aktivna volonterka Crvenog krsta Zrenjanin. Rođena je 10. aprila 1935. godine i sakupila je više od četiri decenije vonterskog staža. I danas, nakon toliko godina, posvećena je aktivnostima Crvenog krsta, kao i njen suprug, Radivoj Grujić, koji volontira već više od tri decenije.

Branka Jajić
Foto: Crveni krst Zrenjanin