IGOR KITARESKU, V.D. DIREKTORA OPŠTE BOLNICE „ĐORĐE JOANOVIĆ”, O TRENUTNOJ EPIDEMIOLOŠKOJ SITUACIJI

Činimo sve kako bismo pomogli pacijentima

Opšta bolnica „Đorđe Joanović” je sve svoje kapacitete stavila na raspolaganje kovid plus pacijentima. Na Infektivnom odeljenju smo imali 17 postelja, a sada smo povećali na 25. Za kovid plus bolesnike smo osposobili i zgradu pedijatrije, gde imamo još 40 postelja. Više od 70 odsto je pokriveno kiseoničnim mestima, odnosno bocama sa kiseonikom. Svakodnevno imamo oko stotinu pregleda, a svaki pacijent treba da bude pregledan po dva puta, kako bismo ispoštovali neophodnu proceduru, a sada imamo i antigenske testove, na osnovu kojih dobijamo rezultat nakon tridesetak minuta. Međutim, i dalje koristimo PCR testove – ističe dr Igor Kitaresku, v.d. direktora Opšte bolnice „Đorđe Joanović”, uz ocenu da je situacija veoma teška, ali da uspevaju, za sada, da ukažu pomoć svim sugrađanima koji im se obrate za zdravstvenu pomoć.

Tri prijemne ambulante
U Bolnici su osposobljene tri prijemne ambulante, a do sada je na Infektivom odeljenju bila samo jedna. Ipak, građani ponekad nemaju strpljenja i negoduju, mada zdravstvni poslenici čine sve kako bi se vreme čekanja smanjilo i što efikasnije ukazala pomoć.
U zrenjaninskoj Bolnici je u ponedeljak, 23. novembra, na lečenju bio 61 obeleli od kovida, od toga 24 na starom Infektivnom odeljenju, a 37 na staroj pedijatriji, čiji je prostor preuređen u Infektivno 2. Toga dana je otpušteno sedam izlečenih pacijenata, dok ih je prilikom testiranja 53 bilo pozitivno na kovid. U dve ambulante je od 7 časova u nedelju 22. novembra, do 7 časova sledećeg dana, pregledano 165 osoba. Ubrzano se privode kraju radovi na adaptaciji u zgradi stare hirurgije (gde je do nedavno bila Psihijatrija), kako bi se omogućilo lečenje u slučaju proširenja epidemije.
– Planiramo da ovaj prostor otvorimo za kovid plus pacijente tokom ove nedelje, čim budu okončani radovi i raščišćen teren. Tu ćemo imati 65 postelja pokrivenih centralnim kisoničkim sistemom i 15 postelja pokrivenih bocama kiseonika i još 15, ako zatreba – ističe dr Kitaresku. -Nadamo se da će to biti dovoljno, a s obzirom na brzinu širenja infekcije, kontakte sugrađana i progresiju, moramo da se pripremimo na sve što možemo da očekujemo…
Procenjuje se da u Zrenjaninu trenutno ima više od 1000 aktivnih slučajeva kovida.
Dr Kitaresku podseća da u kovidu Bolnice imaju 10 respiratora, samo tri su u upotrebi, a ovih dana očekuju još 5 iz Novog Sada, gde transportuju najteže pacijente. Podseća i na slučaj od pre nekoliko dana kada je pacijentkinja iz Zrenjanina upućena na dalje lečenje u Pokrajinsku bolnicu, transportovana je veoma brzo i na vreme joj je ukazana pomoć.
Ističe veoma dobru saradnju sa Ministarstvom za zdravstvo Republike Srbije i resornim Pokrajinskim sekretarijatom i kaže da im stiže dnevno 120-160 antigenskih testova, neophodna količina PCR testova i materijala koji je potreban za lečenje. I lekarski timovi su posvećeni, koristi se sve što je neophodno za zaštitu i do sada nije bilo zaražavanja zdravstvenih radnika na poslu, osim rentgenologa, čije je stanje dobro. Utvrđeno je da su zdravstevnim radnicima koji su zaraženi, zarazu preneli bračni partneri, prijatelji…

Ekipe specijalista
– Nažalost, trenutno je u izolaciji 60 odsto naših lekara i zdravstvenih radnika i njihovo zdravstveno stanje je stabilno – naglašava dr Kitaresku. – Na lečenju u Bolnici ih je dvoje. Najstručniji lekari, infektolozi, anesteziolozi, subspecijalisti i specijalisti ostalih struka leče obolele od kovida. Zahvalni smo svim domovima zdravlja u Srednjobanatskom okrugu čije medicinske sestre rade sada u Bolnici na ispomoći u lečenju kovida.
U Bolnici i dalje ukazuju pomoć i najhitnijim pacijentima koji nemaju kovid – reč je o hitnim operacijama i malignitetima, ali je na dve nedelje zaustavljen rad Specijalističke poliklinike, od 16. novembra, prema instrukciji Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, radi sprečavanja eventualnog širenja infekcije. Tako će pacijenti koji imaju upute za kontrolne preglede, sačekati na kratko.
Inače, u oktobru je u Specijalističkoj poliklinici zbrinuto 8.127 pacijenata, a u septembru 7.678.
Branka Jajić