U ŽARIŠTU EPIDEMIJE – KAKO FUNKCIONIŠU PRIVATNE ZDRAVSTVENE USTANOVE I PREGLEDI?

Mnogo je zakazanih pregleda, ali sve drže pod kontrolom

U prethodnoj nedelji u Srednjobanatskom okrugu registrovano je 715 novoobolelih lica od kovida 19. Na bolničkom lečenju u ustanovama je 189, a u kućnoj izolaciji njih 1.180, što je ukupno 1.369 aktivnih slučajeva. Broj obolelih po opštinama je: Zrenjanin 1.446 (aktivnih 1.110), Žitište 115 (aktivnih 82), Nova Crnja 80 (aktivnih 58), Novi Bečej 101 (aktivnih 75) i Sečanj 61 (aktivnih 44). Izlečena su 406 pacijenta, dok je testirano 5.632 lica, ističe dr Zdravko Ždrale, v.d. direktora Zavoda za javno zdravlje.
S obzirom na teško epidemijsko stanje u Gradu i susednim opštinama, obustavljen je rad ambulanti Specijalističke poliklinike Opšte bolnice „Đorđe Joanović” na dve nedelje, što je jedan od razloga zbog čega su primetne gužve u privatnim specijalističkim ordinacijama. Prema rečima prim. dr sc. med. Miroslava Davidova, direktora Opšte bolnice „Sveti Jovan”, broj pregleda u ovoj ustanovi je posle prvog talasa epidemije povećan, a trenutno je više dijagnostičkih pregleda, posebno RTG pluća.
– Osoblje je obučeno za specijalne mere koje se preduzimaju, edukujemo i pacijente da pravilno koriste zaštitna sredstva i da drže distancu. Svaki pacijent sa simptomima koji je sumnjiv na kovid 19, upućuje se u kovid ambulantu radi daljeg testiranja i lečenja, ali i sve druge asimptomatske slučajeve tretiramo kao potencijalno inficirane – objašnjava dr Davidov.
Direktor ove ustanove naglašava da su i pre epidemije koristili efikasna dezinfekciona sredstva, a imaju posebne procedure kako se koja površina dezinfikuje i koliko puta dnevno. Sad je to još mnogo učestalije, što kontroliše glavna sestra Bolnice, kaže naš sagovornik.
Prema njegovim rečima, pregledi se zakazuju unapred da bi se izbeglo grupisanje pacijenata, imaju dovoljan broj ambulanti, medicinskog i nemedicinskog osoblja što omogućava normalan rad Bolnice. Takođe, imaju svu zaštitnu i najkvalitetniju opremu u dovoljnim količinama.
Da se broj pregleda na mesečnom nivou povećao, naročito u prethodna tri meseca, potvrđuje dr Slavenka Petković Ćurić, vlasnica Specijalističke internističke ordinacije „Serafim 023”. Doktorka navodi da se pregledi unapred zakazuju kako bi se izbeglo okupljanje u čekaonicama i da se broj osoba u ordinaciji strogo kontroliše. Kako kaže, specijalistički pregled traje od 30 do 60 minuta, te se u tom vremenskom razmaku pregledi zakazuju telefonskim putem.
– Na početku epidemije smo uveli pismena obaveštenja o obaveznom protokolu pre ulaska u ordinaciju i tokom boravka u njoj – ističe dr Petković Ćurić. – Prvo moraju proći dezobarijeru, a dočekuje ih medicinska sestra sa dezinfekcionim sredstvom za ruke. Potom im meri temperaturu digitalnim bezkontaktnim toplomerom. Ukoliko je povišena, upućuje ih u kovid ambulante, ukoliko nije, sprovodi ih u neku od čekaonica gde neće biti u kontaktu sa drugim osobama. Maske su obavezne. Pacijenti su u ordinaciji sami sa lekarom ili je u zavisnosti od procedure prisutna i medicinska sestra. Provetravanje prostorija se obavlja nakon svakog pregleda. Dezinfekcija radnog prostora, kvaka, podova… radi se nekoliko puta u smeni.
Sa druge strane, dr Svetlana Detki kaže da u Specijalističkoj ordinaciji opšte medicine „Vaš lekar” nije primetna gužva i da uz primenu svih propisanih mera rade kao i do sada.
– Uglavnom nam dolaze redovni pacijenti, a dnevno pregledamo tri do četiri osobe. Broj kućnih poseta je takođe isti. To su pacijenti sa hroničnim oboljenjima, koji nisu u mogućnosti da dolaze na pregled. Preglede zakazujemo tako da svaki pacijent ima dovoljno vremena da se obuče i ode, kako ne bi došao u kontakt sa osobom koja ima zakazan termin posle njega. O svemu vodimo računa – kaže dr Detki.

  • SAVETI SRČANIM BOLESICIMA – RIZIČNOJ GRUPI
    Dr Slavenka Petković Ćurić savetuje kardiološkim pacijentima (jer spadaju u rizičnu grupu) da moraju redovno koristiti terapiju, meriti krvni pritisak i puls u kućnim uslovima do tri puta nedeljno.
    – Svako pogoršanje (osećaj nedostatka vazduha, ubrzano zamaranje, oticanje nogu ili osećaj ubrzanog ili nepravilnog rada srca) treba da prijave svom lekaru. Svaki osećaj nedostatka vazduha, gušenja, ubrzanog zamaranja može biti ekvivalent progresije srčane slabosti ili koronarne bolesti, ali i početak simptoma infekcije. Zato je važno da se zbog toga jave lekaru i da se nakon kliničkog pregleda proceni potreba za dopunskim merama dijagnostike i odredi način lečenja. Nikako ne treba sami da koriguju terapiju, nego da se pridržavaju režima koji im je preporučio njihov lekar – objašnjava naša sagovornica.
    Doktorka savetuje da je u novonastalim okolnostima potrebno unositi dodatne doze C i D vitamina, cink, oligolemente i minerale koji su neophodni za adekvatan rad odbrambenih mehanizama organizma. Takođe, preporučuje fizičku aktivnost na otvorenom, naravno u zavisnosti od postojanja klase srčane slabosti, krvnog pritiska. Najvažnije je, kako kaže, izbegavati nepotrebne kontakte, posebno u zatvorenom prostoru.

I. Isakov