SUSRET AKTIVISTA LSV SA NOVINARIMA: Godinu je obeležilo gušenje parlamentarizma

Godina koja je za nama obeležena je nizom neispunjenih obećanja gradskih vlasti. Ne uspevši da reše pitanja pijaće vode, smrada iz „Prekona”, lošeg javnog prevoza, raznoraznih akvaparkova i bob staza, neprestano ističu uspehe koji nisu njhovi. Naravno, radi se o obnovi industrije i povećanju broja zaposlenih, što je zasluga ministra priovrede Gorana Kneževića, a najčešće se radi o projektima planiranim i na višim nivoima vlasti, ispregovaranim pre doslaska SNS na vlast – ovim rečima se potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš obratio danas javnosti na tradicionalnom prednovogodišnjem druženju. Kakoje dalje rekao, možda je još veći problem to što je ponašanjem najistaknutijih ljudi vladajućih stranaka parlamentarizam uništen.

Skupštinski odbori ne funkcionišu, a u komisijama nema nijednog člana iz stranaka opozicije. Do 2012. godine nije bilo tako: tada su opozicioni odbornici bili zastupljeni u tim telima i njihova reč se i te kako čula. Opšti položaj Vojvodine u Srbiji gori je iz dana u dan: umesto „lokomotiove razvoja”, ona je već duže vreme „špajz” iz kojeg se samo uzima. Liga socijaldemokrata Vojvodine će stoga uskoro formirati – zajedno sa Vojvođanskom partijom – jedinstvenu političku grupaciju sa ciljem da se vrati puna autonomija Vojvodine – istakao je predsednik LSV.

Ovo je potvrdio i Vladimir Milošev, odbornik Skupštine Grada u kontinuitetu od 1996. godine:

Posle demokratskih promena 2000. godine stvari su krenule na bolje. Mi koji smo činili tadašnju vlast nismo tretirali opoziciju kao neprijatelja. Sada kao da smo se vratili dve decenije unazad, što nikako nije dobro.

M. S-n.