SUSRET BIBLIOTEKARA U ZRENjANINU: „BERZA DOBRIH IDEJA”

Prostori slobode i kreativnosti

O tome kako, pre svega, raditi sa ljudima, a ne sa knjigama i kako istaći da su biblioteke mesta za priče, maštanje i nova saznanja – razgovaralo je više od 40 bibliotekara, koji su se okupili u zrenjaninskoj Gradskoj narodnoj biblioteci na dvodnevnoj konferenciji „Berza dobrih ideja”, 14. i 15. novembra.
Prvog dana skupa održana je promocija slikovnice „Biblioteka te čeka” Jasminke Petrović, književnice za decu i mlade, u izdanju GNB „Žarko Zrenjanin”.

SLIKOVNICA O ŽIVOTU BIBLIOTEKE
„Sva deca znaju bajku o Crvenkapi i vuku, o tome kako izgleda čuveni susret u šumi, kuda se ona uputila i šta u korpi nosi. Međutim, kako taj dramatični susret protiče kada Crvenkapa umesto ručka nosi samo knjige i, umesto kod bake, stigne na neko sasvim drugo mesto? Kako deca reaguju kada je vide u društvu njenog najvećeg neprijatelja i o čemu to oni pričaju” – stoji u opisu ove zanimljive knjige.
– Veliki sam fan biblioteka. One su prostor slobodne zone, naročito dečja odeljenja gde najmlađi mogu na miru ne samo da čitaju, već i da razmišljaju, kažu šta misle, učestvuju u radionicama i ispoljavaju svoju kreativnost. To je mesto gde možeš da nađeš različite prijatelje, one sa kojima možeš da deliš tajne i ideje o pročitanoj knjizi. Verujem da se i knjige biraju kao i prijatelji, u šetnji, od police do police, po koricama, mirisu, izgledu, dodiru i da to prijateljstvo ostaje trajno. U mojoj knjizi „Na krilima knjige” glavna junakinja je bibliotekarka, a ovde sam otišla korak dalje. „Biblioteka te čeka” govori o životu biblioteke i njenom načinu rada, kroz dramsku formu, prateći dijalog Crvenkape, vuka i bibliotekarke – objasnila je autorka Jasminka Petrović.
Miroslava Malbaški i Milana Maričić

Opširnije u štampanom izdanju