SVE VIŠE PASA NAŠEG PODNEBLJA BIVA ZARAŽENO PARAZITOM – SRČANIM CRVOM

Ključna je mesečna prevencija

Početak sezona komaraca, koja je sa sobom nosi uobičajne neprijatnosti poput svraba i blandi, donosi ozbiljnu opasnost za druge članove domaćinstva – pse. Naime, komarac je glavni prenosilac bolesti srčanog crva, koja je sve češća na prostoru srednjeg Banata, pogodnom za razvoj ovih insekata. Lečenje ljubimaca je dugotrojano i neizvesno, a može proći dosta vremena pre nego što se ispolje prvi znakovi bolesti – a tada često nastaju trajna oštećenja na krvnim sudovima životinje. Zbog toga zrenjaninski veterinari sa kojima smo razgovarali preporučuju prevenciju jednom mesečno tokom sezone komaraca.

PAS DVE GODINE MOŽE BITI „REZERVOAR“ ZARAZE
Dirofilarioza ili ,,bolest srčanog crva“ uglavnom se javlja kod pasa, mada su joj i mačke podložne. Ipak pas, šakal, vuk, kojot – pravi su domaćin i glavni su rezervoar za održavanje bolesti, napominje dr sci vet. med. Ivan Pušić sa Naučnog instituta za veterinarstvo „Novi Sad“, objasnivši ciklus zaraze ovim parazitom.
– Komarac ujedom zaražene životinje unosi u sebe mikrofilarije – larvice srčanog crva, a potrebno je da prođe otprilike dve nedelje tokom kojih se larvice presvlače i postaju infektivne. Kada komarac potom siše krv na nezaraženom psu, izbacuje i larvice, koje dospevaju u sistemski krvotok psa. Potrebno je 6-8 meseci da dođe do razvoja odraslog oblika srčanog crva – navodi dr Pušić.
Kako kaže, oni žive u psu narednih 5-7 godina, koliko im je životni vek. Ukoliko je infekcija takva da postoje i mužjak i ženka, oni se razmnožavaju i nastaje velika količina mikrofilarija.
– One perzistiraju u krvotoku psa dve godine. Toliko otprilike taj pas predstavlja rezervoar – izvor infekcije za nove pse jer će komarci rasejavati dalje infekciju. Takođe je bitno reći da pas, iako je zaražen, svake naredne godine može biti reinficiran ako komarci ubace nove larvice. Tako nastaje nekoliko generacija srčanih crva u jednom psu – objašnjava Ivan Pušić.

LEČENJE DUGOTRAJNO I NEIZVESNO
Odrasli paraziti crva dugi su do 30 centimetara. Dospevaju u pluća životinje, a kada se namnože u velikom broju, mogu se naći u srcu, napominje veterinar Stanko Đukić, vlasnik ambulante „Zelena dolina“.
– Najveća oštećenja nastaju u krvnim sudovima pluća i vremenom dovode do zastoja u celokupnom krvotoku. Prvi znakovi bolesti koje vlasnici pasa mogu da primete jesu kašalj i zamor životinje pri telesnoj aktivnosti. Kako se bolest razvija, javlja se otežano disanje i nakupljanje tečnosti u trbušnoj duplji i potkožno – ističe Stanko Đukić.
Prema rečima naših sagovornika, lečenje dirofilarioze traje mesecima pa i godinama, a da li će biti uspešno zavisi od toga koliko ima srčanih crva, koliko je životinja stara, kakvo je njeno opšte stanje, kada je počela terapija – da li pre ispoljavanja značajnijih simptoma ili su oni dugo bilo neprepoznati pa su nastala ozbiljna oštećenja pluća i srca. Zato je vrlo bitno što pre početi sa lečenjem.

PRE PREVENCIJE OBAVEZNO TESTIRANjE
Rešenje je u redovnoj prevenciji bolesti, međutim, kako napominje dr Pušić, pre davanja bilo kakvih preparata, pas se mora testirati na bolest srčanog crva analizom krvi.
– Zaštita se daje na različite načine – u vidu injekcija, tableta, kolačića i ne sme se preskakati – dok je sezona komaraca od aprila do novembra, mora se davati na svakih 30 dana. Koncept zaštite je retroaktivan, što znači da se ne sprečava nastanak infekcije već dalji razvoj parazita tako što ih preparati eliminišu u stadijumu larvica – savetuje dr Ivan Pušić, dodavši da si psi koji se drže napolju, za razliku od onih koji žive u stanovima, više izloženi komarcima, naročito u zoru i uveče.
Parazitom srčanog crva mogu se, nažalost, zaraziti i mladi psi – čak i oni u prvim nedeljama života jer i štenad mogu biti izložena napadima komaraca.
Zbog toga naši sagovornici naglašavaju da rano utvrđivanje zaraze kod ljubimaca uveliko povećava mogućnost da se potpuno izleče.

Milana Maričić

  • MAČKE ZAPOSTAVLjENE
    Tamara Topalov, specijalistkinja veterinarske medicine u ambulanti „Pega“ navodi da se u odnosu na broj pasa inficiranih srčanim crvom, računa da je zaraženo i desetak odsto mačaka. – U Srbiji nemamo mogućnosti da to dijagnostifikujemo pošto su testovi za mačke drugačiji i kod nas nisu registrovani. Zapravo ni ne znamo tačno kakvo je stanje kod mačaka. Njihova klinička slika što se tiče bolesti srčanog crva potpuno je drugačija. Mačke su još prilično zapostavljene kod nas kada je reč o ovoj bolesti – zaključuje naša sagovornica.
  • IZUZETNO RASPROSTRANjENA BOLEST
    Prostor srednjeg Banata spada u tzv. hiperendemsko područje – što znači da je bolest srčanog crva izuzetno rasprostranjena, navodi dr Ivan Pušić. – Iz godine u godinu sve je više slučajeva ove bolesti u praksi, incidencija je izuzetno velika, ali mislim da još nije doživelo vrh epidemijskog talasa. Najviše je zastupljena blizu većih vodotokova koja su prirodna staništa za razmnožavanje komaraca, glavnih vektora bolesti. Takođe, ljudi najčešće greše misleći da komarci dolaze iz daljine – ali oni se zapravo legu i na par desetina metara u dvorištima, zbog čega je bitno da u njima nema barica, kanti, lavora i saksija punih ustajale vode – objašnjava naš sagovornik